Spania, Italia şi Grecia datorează Băncii Centrale Europene un trilion de euro

Situaţia financiară din zona euro continuă să se agraveze. Banca Centrală Europeană (BCE) a declarat că, pe baza evaluărilor sale, câteva state ale UE îi datorează împreună un trilion de euro.
Bancnote de 5, 10, 20, 50 de euro şi o monedă de 1 euro.
Bancnote de 5, 10, 20, 50 de euro şi o monedă de 1 euro. (Captură Foto)

Unele state membre ale Uniunii Europene datorează Băncii Centrale Europene suma de 1 trilion de euro, în condiţiile în care acestea se află în pragul falimentului şi în contextul avertizărilor privind o bulă a datoriilor ce apare la orizont.

Analiştii au condamnat “economiile deficitare ale acestui experiment necugetat [al UE]” şi au afirmat că BCE se confruntă cu realitatea crudă, în condiţiile în care statele membre se chinuie sub povara datoriilor.

Condiţiile de piaţă din zona euro prezintă semne de revenire la contextul care a declanşat criza datoriilor europene în 2011, ce şi-a făcut pentru prima dată simţită prezenţa în 2009.

BCE foloseşte un sistem numit Target2 pentru a evalua nivelul datoriilor, iar datele băncii par să arate că este vorba doar de o chestiune de timp înainte ca sistemul actual să se prăbuşească.

La acea vreme, mai multe state membre ale zonei euro, inclusiv Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania şi Cipru au fost în imposibilitatea de a rambursa datoriile lor guvernamentale.

Acestea au fost salvate financiar cu ajutorul unor terţe părţi, inclusiv ţări din zona euro, BCE şi Fondul Monetar Internaţional.

Dar Spania, Italia, Grecia şi Portugalia acumulează datorii pe care nu vor fi în măsură să le plătească.

Datoriile Spaniei, evaluate de Target2, se ridică la 328 miliarde de euro, aproximativ 30% din PIB, iar datoriile Portugaliei şi Greciei sunt, în ambele cazuri, de 72 miliarde de euro.

În ceea ce priveşte Banca d’Italia, instituţia datorează Băncii Centrale Europene o sumă record de 364 miliarde de euro – 22% din PIB.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie