Spania alcătuieşte un registru cu persoanele care refuză vaccinul anti-COVID

Steagul Partidului Comunist Chinez, caricatură publicată în ziarul Jyllands-Posten. China a criticat vehement publicaţia pentru lezarea imaginii Partidului-stat (Jyllands-Posten / Niels Bo Bojesen)
A.P.
29.12.2020

Pe măsură ce Europa începe vaccinarea primului val de pacienţi care au prioritate, a apărut deja o „problemă”: mulţi lucrători din domeniul sănătăţii au refuzat să facă vaccinul.

Vaccinul COVID-19 este întâmpinat de o doză mare de scepticism şi suspiciune în parte generate de graba cu care a fost aruncat pe piaţă un vaccin care se presupune că tratează o boală cu 0,03% mortalitate. Un alt motiv poate fi generat de faptul că UE a decis să nu publice contractele încheiate cu cele două mari surse de vaccin COVID-19 - Moderna şi Pfizer/BioNTech, care nu îşi asumă responsabilitatea juridică pentru eventualele efecte secundare pe termen scurt, sau lung, susţinând că vaccinurile au fost produse în "regim de urgenţă" - ceea ce echivalează, practic, cu faptul că oamenii folosesc vaccinul pe propria răspundere - iar acest lucru face ca recenta campanie de vaccinare să fie complet diferită de cele tradiţionale din istoria recentă, căpătâd forma unui experiment medical la scară planetară.

În Spania, autorităţile încep să impună măsuri împotriva celor care refuză vaccinarea - aşa numiţii refusenicks - ministrul Sănătăţii, Salvador Illa, avertizând că ţara va înfiinţa un „registru” în care va consemna persoanele care refuză vaccinul.

„Se va face un registru, care va fi transmis partenerilor noştri europeni ... cu acele persoane cărora li s-a oferit vaccinarea, dar care au refuzat să facă vaccinul”, a afirmat el. "Nu este un document care va fi făcut public şi se va întocmi cu cel mai mare respect pentru protecţia datelor", a mai ţinut ministrul să asigure.

Salvador Illa a adăugat că registrul nu va fi făcut public sau livrat angajatorilor, astfel încât întrebarea care se naşte este pentru ce ar mai alcătui guvernul o bază de date cu aceste informaţii?

Un raport al AFP cu privire la observaţiile ministrului Sănătăţii nu a fost clar în ceea ce priveşte motivul.

Guvernul Spaniei se aşteaptă să aibă între 15 şi 20 milioane de persoane - din totalul de 47 milioane cât are populaţia ţării - vaccinate împotriva virusului până în iunie, în speranţa salvării sezonului turistic din vara viitoare.

"Modul de a învinge virusul este să ne vaccinăm toţi - cu cât mai mulţi, cu atât mai bine", a spus Illa.

Conform Zerohedge, un sondaj independent Alpha Research a declarat că recentul său sondaj sugerează că mai puţin de unul din cinci bulgari din primele grupuri cărora li s-a oferit vaccinul - medicii din linia întâi, farmaciştii, profesorii şi personalul de îngrijire medicală - planifică să se ofere voluntar pentru a face vaccinul. Un sondaj recent al IFOP a constatat că aproximativ 41% dintre francezi ar face vaccinul dacă va fi disponibili, ceea ce înseamnă că aproape 60% nu ar face-o sau sunt indecişi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor