Şpaga de la Hidroelectrica: Ioan Mihăilă şi Eugen Brădean trimişi în judecată

DNA i-a trimis în judecată pe Ioan Mihăilă, fostul consilier al ministrului Energiei, Constantin Nită, şi pe Eugen Brădean, director la Hidroelectrica. Aceştia sunt acuzaţi că au dorit să-l mituiască pe Remus Vulpescu, consilierul ministrului Daniel Chiţoiu, pentru ca Hidroelectrica să aprobe un contract de 260 de milioane euro, care ar fi păgubit statul român.
(photos.com)
Flori Mladin
14.11.2013

DNA i-a trimis în judecată pe Ioan Mihăilă, fostul consilier al ministrului Energiei, Constantin Nită, şi pe Eugen Brădean, director la Hidroelectrica. Aceştia sunt acuzaţi că au dorit să-l mituiască pe Remus Vulpescu, consilierul ministrului Daniel Chiţoiu, pentru ca Hidroelectrica să aprobe un contract de 260 de milioane euro, care ar fi păgubit statul român.

Ioan Mihăilă este acuzat pentru dare de mită, iar Eugen Brădean este acuzat pentru luare de mită şi complicitate la dare de mită.

Un trader de energie din Cluj Napoca a solicitat unui consilier ministerial să-i faciliteze semnarea unui contract de 260 de milioane de euro. Traderul - un "băiat deştept" din Energie - voia să cumpere 7 milioane de megawatti la preţul de 165 de lei/MWh faţă de 175 de lei/MWh, care este preţul mediu al pieţei. Procurorii susţin că paguba minimă ar fi fost de 125 milioane lei, pericolul cel mai mare fiind ca Hidroelectrica să intre din nou în insolvenţă.

Remus Vulpescu a afirmat pentru Gândul că era vizată o şpagă de 7 milioane de euro.

Ioan Mihăilă, consilierul ministrului Constantin Nită, s-a angajat să obţină toate aprobările pentru această “afacere”. DNA susţine că vânzarea de energie ieftină trebuia să fie aprobată de Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica. Ioan Mihăilă, care era membru al acestui consiliu format din şapte persoane, se asigurase deja de patru voturi, dintre care unul era al lui. Pentru a avea o majoritate mai mare în consiliu, a apelat la Remus Vulpescu, director de cabinet al ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu (PNL), care este de asemenea membru în acest consiliu. Însă Vulpescu nu a luat şpaga, ci l-a denunţat la DNA, care l-a reţinut pe Mihăilă şi pe Eugen Brădean, implicat şi el în "afacere".

Şpaga de 1,4 milioane euro pe care Ioan Mihăilă a promis-o lui Remus Vulpescu era dată în schimbul încheierii unui contract de 260 milioane euro cu compania ENERGON POWER&GAS S.R.L din Cluj, al cărei reprezentant este Rareş Criste. Procurorii susţin că acest contract preferenţial cu compania din Cluj, este similar altor contracte prin care "băieţii deştepţi" au dus Hidroelectrica în insolvenţă.

Compania ENERGON POWER&GAS S.R.L din Cluj urma sa cumpere 7 milioane de MWh la un preţ de 165 lei/ MWh. Procurorii DNA susţin că cea mai mare cantitate a energiei s-a vândut în 2014 cu peste 180 lei/ MWh, iar în luna octombrie 2013 au existat tranzacţii încheiate la preţuri de 180 lei/ MWh, respectiv 189 lei/ MWh. Procurorii DNA au concluzionat că încheierea contractului cu firma clujeană ”ar fi condus la generarea unui prejudiciu de cel puţin 126 milioane lei, prin luarea în considerare a preţurilor medii pe piaţa OPCOM din 2014”.

DNA susţine că încheierea unui asemenea contract ar fi avut două efecte grave pentru Hidroelectrica. În primul rând Hidroelectrica ar fi intrat în insolvenţă, al doilea aspect negativ ar fi fost faptul că în cazul în care Hidroelectrica ar fi semnat contractul respectiv, el ar fi putut fi folosit de ”băieţii deştepţi” din energie în instanţă.

În anul 2013, după ce Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, administratorul special Remus Borza a denunţat mai multe contracte păguboase încheiate în perioada 2006-2012. Prin acest gen de contracte , ”băieţii deştepţi” au adus prejudicii companiei Hidroelectrica de 1,2-1,4 miliarde euro.

Încheierea unui contract similar acum, în 2013, după ce anul trecut acelaşi gen de “afacere” a adus pagube statului, ar fi putut conduce la realimentarea companiilor precum Energy Holding cu energie ieftină de la Hidroelectrica.

Din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica care trebuia să aprobe contractul păgubos pentru stat fac parte Remus Vulpescu, care este şi director de cabinet al ministrului PNL Daniel Chiţoiu, Ioan Mihăilă, care este şi consilier al ministrului PSD Constantin Nită, Mihai Adrian Grosan, Remus Adrian Borza, Oana Valentina Truţă , Elena Popescu şi Gabriela Sandu.

Ioan Mihăilă a fost iniţiatorul “afacerii”, care recunoaşte, într-o stenogramă a unei discuţii cu Remus Vulpescu: ”Afacerea asta o pregătesc de foarte mult timp. De foarte, foarte mult timp."

În zilele de 10 şi 11 octombrie, Remus Vulpescu i-a reclamat la DNA pe Ioan Mihăilă şi Eugen Brădean care i-au propus diferite sume de bani pentru votul său în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica. ”Numitul Vulpescu Dumitru-Remus a mai precizat că inculpatul Brădean Eugen i-a propus suma arătată mai sus cu titlu de mită deoarece, chiar fără votul său, alţi 4 sau mai mulţi membri ai Consiliului de Supraveghere ar fi putut din punct de vedere tehnic să adopte o hotărâre favorabilă, însă aceasta ar fi fost improbabilă în cazul în care el ar fi manifestat o opoziţie fermă şi făţişă, fiind cunoscut că asemenea contracte bilaterale au fost în trecut principala cauză a intrării în insolvenţă a Hidroelectrica S.A”, conform referatului procurorilor DNA.

Mită de 700-800 mii euro

Remus Vulpescu a declarat la DNA că a fost contactat în perioada 8 -10 octombrie pentru negocierea şpăgii de către Eugen Brădean. Pe 11 octombrie, Vulpescu şi Brădean s-au întâlnit la un restaurant, discuţia fiind interceptată de procurorii DNA. În timpul discuţiei, Brădean Eugen i-a oferit lui Vulpescu 700.000 – 800.000 euro pentru facilitarea încheierii de către Hidroelectrica a unor contracte bilaterale de vânzare a energiei electrice, pe termen lung. Brădean Eugen a spus numele societăţii S.C. Energon Power and Gas din Cluj şi a menţionat că mai sunt încă trei-patru persoane ce urmează a fi mituite, nedezvăluind însă identitatea lor sau suma de bani pe care urmează să o ia fiecare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor