RATB, cel mai ieftin furnizor de fier vechi

.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Procurorii DNA au dispus reţinerea lui Radu Viorel Jianu, fostul director al departamentul de achiziţii publice din cadrul Regiei Autonome de Transport Bucureşti. Jianu este acuzat că a pretins şi primit mită, pentru a interveni în favoarea a două firme ce urmăreau să obţină un contract pentru valorificarea şi dezmembrarea vehiculelor din parcul auto al regiei.

Radu Jianu a vândut 256 de tramvaie casate şi le-a cerut 60.000 de dolari mită pentru a le aranja cumpărătorilor un contract avantajos.

Fostul director RATB a fost reţinut de procurorii DNA împreună cu reprezentanţii firmelor care i-au cumpărat influenţa, respectiv Kiyak Mehmet Gani, reprezentant al SC Plast Line şi Marian Brebeanu, reprezentant al SC Bursa Metal SRL. În sarcina celor doi s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, în formă continuată.

Conform DNA, în perioada septembrie 2011 - mai 2012, Radu Jianu, în calitate de director al Departamentului Achiziţii Publice din RATB a pretins în mod direct şi indirect, de la cei doi inculpaţi, suma de 60.000 de dolari, pentru a interveni pe lângă membrii comisiei de vânzare prin negociere directă din RATB, astfel încât firmele Bursa Metal şi Plast Line să obţină un contract privind valorificarea şi dezmembrarea vehiculelor din parcul propriu al regiei, în speţă a unui număr de 256 mijloace de transport casate ce urmau a fi dezmembrate şi valorificate ca deşeuri, iar ulterior, contractul să fie prelungit printr-un act adiţional.

Jianu este acuzat de procurori că a primit de la reprezentanţii celor două firme, direct sau indirect, suma totală de 153.000 de lei (în trei tranşe 80.000 de lei, 33.000 de lei, 40.000 de lei), la care se adaugă suma de 20.000 lei primită de intermediar (persoană denunţătoare).

Avere din fier vechi

În schimbul celor 60.000. de dolari, cele două firme urmau să cumpere cele 256 de tramvaie, având o greutate totală de 2.000 tone cu preţul de 30 de dolari/tonă deşeuri de metal.

Conform publicaţiilor economice de specialitate, cele mai bune preţuri de pe piaţa internă sunt obţinute prin licitaţii la Bursa Română de Mărfuri. Conform DNA, cele mai bune preţuri, dacă se dă şpagă, se obţin de la RATB.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne