Şoşoacă se laudă că "redeschide relaţiile UE-China" şi că i-a impresionat pe diplomaţii dictaturii de la Beijing

Diana Sosoaca (Aktual24.ro)
Andrei Pricopie
03.07.2025

Europarlamentara pro-rusă Diana Şoşoacă se laudă, într-un comunicat de presă emis de SOS, partidul pe care îl conduce, că "redeschide relaţiile UE-China după o lungă perioadă de îngheţare a acestora", după ce a participat la o masă rotundă organizată de Misiunea diplomatică la UE a Chinei cu câţiva membri ai Parlamentului European.

În stilul deja consacrat, comunicatul partidului SOS România este plin de elogii la adresa şefei sale Diana Şoşoacă, precum şi de acuzaţii care mai de care mai ireale, dar aliniate perfect cu propaganda Kremlinului.

Redăm mai jos, integral, comunicatul SOS:

Sunt arhicunoscute eforturile doamnei europarlamentar avocat Diana Iovanovici-Şoşoacă, Preşedintele Partidului S.O.S ROMÂNIA, pentru reluarea relaţiilor diplomatice, economice şi culturale dintre România şi China, dar şi U.E.-CHINA. Doamna europarlamentar este membru al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu China de la începutul mandatului său.

Importanţa poziţiei doamnei europarlamentar Diana Iovanovoci-Şoşoacă a fost scoasă în relief prin faptul că aceasta a condus practic delegaţia parlamentarilor europeni, fiind poziţionată faţă în faţă cu preşedintele delegaţiei Congresului Naţional al Chinei, cel mai înalt for chinez. Mai mult, a fost prima căreia i s-a acordat cuvântul. De asemenea, în sesiunea de întrebări, intervenţiile ei au fost tratate cu prioritate, semn al unei atenţii deosebite din partea diplomaţilor chinezi.

Într-un dialog extins, Diana Iovanovici-Şoşoacă a abordat tema relaţiilor Chinei cu Uniunea Europeană, punând în discuţie dinamica puterii în contextul legăturii aproape ombilicale dintre U.E. şi Israel. Ea a menţionat explicit prietenia dintre preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierul Benjamin Netaynahu, pe numele căruia există un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională pentru genocid şi crime împotriva umanităţii.

Europarlamentarul Diana Iovanovici-Şoşoacă a subliniat faptul că Israelul deţine o influenţă semnificativă în U.E. şi i-a întrebat pe chinezi cum vor reuşi să se apropie de UE, având în vedere recenta acţiune umanitară a Chinei în Gaza, unde Beijingul a trimis ajutoare în ciuda interdicţiei impuse de Israel. Diana Şoşoacă a felicitat China pentru această iniţiativă, pe care a descris-o ca fiind un gest curajos, umanitar şi salvator. Răspunsul misiunii chineze a fost profund diplomatic, concentrându-se pe necesitatea păcii, cooperării şi identificarea punctelor comune între China şi U.E.

Reprezentanţii Chinei au manifestat un deosebit interes pentru România în cadrul acestor discuţii, numele României fiind pronunţat de foarte multe ori, fapt ce denotă că în viitor ţara noastră va juca un rol activ în diplomaţia internaţională, fapt care se datorează şi activităţii Dianei Iovanovici Şoşoacă.

Simbolismul agendei palestiniene

De-a lungul întâlnirii, Diana Şoşoacă a luat notiţe într-o agendă specială, dăruită de reprezentanţii comunităţii palestiniene ca semn de preţuire pt apărarea palestinienilor. Coperta agendei reproduce harta Palestinei, un simbol puternic în contextul discuţiilor despre conflictul din Orientul Apropiat şi o amintire constantă a jertfelor depuse pe altarul luptei de eliberare pe care o duce poporul palestinian.

Este o schimbare plăcută să vedem cum de această dată reprezentantul României are un rol activ în discuţii de înaltă importanţă diplomatică. Ne-am obişnuit ca reprezentanţii noştri să fie ignoraţi sau trataţi ca nişte slugi, dar iată că se poate să revenim la cum am fost odinioară priviţi în politica externă – ca un mediator între popoare, un rol istoric pe care ţara noastră l-a putut îndeplini cu succes şi îl va putea asuma din nou.

Tensiuni cu Renew şi paralela istorică cu Taiwan

Reprezentanta partidului progresist Renew Europe, Hilde Vautmans, a schimbat direcţia discuţiei spre Ucraina, insistând pe poziţia Chinei în războiul din regiune şi apropierea Chinei de Federaţia Rusă, deschizând o cutie a Pandorei. Misiunea chineză a răspuns prin invocarea unei analogii istorice – reunificarea Germaniei după căderea Zidului Berlinului – sugerând că o soluţie similară ar trebui aplicată şi în cazul Taiwanului, care, conform poziţiei oficiale chineze, face parte din China. Astfel s-a închis discuţia despre Ucraina.

Europarlamentarul Diana Iovanovoci-Şoşoacă a intervenit din nou, felicitând China pentru poziţia sa de sprijin faţă de Rusia. Ea a specificat că Ucraina a reinstaurat Pactul Ribentrop-Molotov, prin ocuparea ilegitimă a teritoriilor româneşti şi şi-a exprimat speranţa că odată ce se va încheia conflictul, România îşi va recupera teritoriile furate, făcând referire la Bucovina de Nord, Hotin, ţinutul Herţa, Insula Şerpilor şi Maramureşul istoric, spre disperarea Hildei Vautmans care ar fi sperat să deturneze discuţia către finanţarea nelimitată a Ucrainei, însă Diana Iovanovici-Şoşoacă a menţionat că minoritatea românească din Ucraina suferă grave persecuţii, discriminări, interdicţia folosirii limbii române, a credinţei religioase creştin ortodoxe, agresiuni fizice şi chiar uciderea multor români în actele de violenţă exercitate de regimul Zelenskyi.

Această masă rotundă a evidenţiat poziţia fermă de pace a Chinei în problemele globale, precum şi abordarea diplomatică a reprezentanţilor săi. Diana Şoşoacă a avut un rol proeminent în discuţii, atrăgând atenţia asupra temelor sensibile cu privire la suveranitate sau la lipsa suveranităţii în cadrul Uniunii Europene, genocidul comis în Gaza, influenţa exagerată a Israelului în politica U.E. şi necesitatea unei cooperări mai strânse cu China, mai ales faţă de relaţiile de prietenie existente înainte de 1989 între România şi China şi ajutorul pe care l-a oferit România Chinei pentru dezvoltare, fapt recunoscut de delegaţie.

La masa rotundă au mai fost prezenţi Lukas Mandl (Austria, PPE), András Laszlo (Ungaria, PfE), Dennis Radke (Germania, PPE), Hilde Vautmans (Belgia, Renew), Ruth Firmenich (Germania, NI) şi Dario Tamburrano (Italia, The Left).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor