Sorin Roşca Stănescu pierde procesul intentat statului la CEDO

Sorin Roşca Stănescu
Sorin Roşca Stănescu (Epoch Times România)

Senatorul Sorin Roşca Stănescu a pierdut un proces intentat statului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), unde contestase multe decizii luate de magistraţi români, care au considerat neîntemeiate toate plângerile sale împotriva fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei.

SRS o acuzase pe Monica Macovei de abuz în serviciu, reclamând că fostul Ministru al Justiţiei i-ar fi încălcat prezumţia de nevinovăţie pe vremea când era judecat în dosarul Rompetrol şi că i-a limitat libertatea de exprimare după ce i-ar fi cerut să nu se mai pronunţe pe teme de justiţie, câtă vreme este judecat în dosarul Rompetrol. CEDO a respins cererea senatorului Stănescu ca inadmisibilă, informează evz.ro

Până să ajungă la CEDO, Roşca Stănescu a pierdut toate procesele intentate Monicăi Macovei în România.

Epopeea proceselor intentate de SRS a început pe 16 ianuarie 2007, când senatorul ex-PNL a formulat o plângere penală împotriva Monicăi Macovei pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi.

Pe 6 martie 2007, procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de fostul ministru al Justiţiei, constatând că tot ce a făcut Monica Macovei a fost să informeze publicul cu privire la existenţa unui proces împotriva reclamantului, fără să se pronunţe asupra vinovăţiei acestuia. Roşca Stănescu a contestat NUP-ul procurorului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care, în ianuarie 2008 a respins plângerea, arătând acelaşi lucru: Macovei doar a informat publicul cu privire la faptul că reclamantul făcea obiectul unei anchete penale, fapt care corespunde realităţii.

Plângându-se “ca afirmaţiile Ministrului Justiţiei au avut un efect descurajator asupra activităţii sale de ziarist”, SRS a formulat recurs la Completul de 9 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pe 29 septembrie 2008, recursul său a fost respins. ICCJ a constatat, la fel, ca şi instanţele naţionale, că "Ministrul Justiţiei a dat declaraţii cu privire la procesul penal derulat împotriva reclamantului, după ce acesta fusese trimis în judecată, iar procedura devenise publică”.

Afirmaţiile incriminate de SRS

Pe 10 ianuarie 2007, într-o intervenţie telefonică la un post de radio, Monica Macovei a declarat următoarele: “Din moment ce aţi menţionat cotidianul Ziua, vreau să reamintesc ascultătorilor că aseară, directorul cotidianului, Sorin Roşca Stănescu, a afirmat că a început o campanie împotriva mea şi a chiar a început, am văzut. Aş dori să reamintesc faptul că are probleme cu legea, el este inculpat şi trimis în judecată. Cred că ar fi mai bine pentru justiţie, pentru a evita un conflict de interese, să îi las să vorbească pe ceilalţi”.

Declaraţia a fost interpretată de SRS drept “limitare a libertăţii de exprimare.”

Dosarul Rompetrol

În dosarul Rompetrol, Dinu Patriciu este acuzat a fost acuzat, printre altele, de delapidare şi spălare de bani. Potrivit anchetatorilor, în calitatea sa de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu şi-a însuşit, în mod repetat în perioada septembrie 1999 – noiembrie 2001, suma de 85 milioane USD. Sorin Roşca Stănescu a fost trimis şi el în judecată în acest dosar, acuzat de utilizare de informaţii privilegiate şi aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infracţional organizat. În august 2012, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe cei din lotul Rompetrol. Decizia nu este definitivă, dosarul fiind pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne