Sorin Roşca Stănescu pierde procesul intentat statului la CEDO
alte articole
Senatorul Sorin Roşca Stănescu a pierdut un proces intentat statului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), unde contestase multe decizii luate de magistraţi români, care au considerat neîntemeiate toate plângerile sale împotriva fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei.
SRS o acuzase pe Monica Macovei de abuz în serviciu, reclamând că fostul Ministru al Justiţiei i-ar fi încălcat prezumţia de nevinovăţie pe vremea când era judecat în dosarul Rompetrol şi că i-a limitat libertatea de exprimare după ce i-ar fi cerut să nu se mai pronunţe pe teme de justiţie, câtă vreme este judecat în dosarul Rompetrol. CEDO a respins cererea senatorului Stănescu ca inadmisibilă, informează evz.ro
Până să ajungă la CEDO, Roşca Stănescu a pierdut toate procesele intentate Monicăi Macovei în România.
Epopeea proceselor intentate de SRS a început pe 16 ianuarie 2007, când senatorul ex-PNL a formulat o plângere penală împotriva Monicăi Macovei pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi.
Pe 6 martie 2007, procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de fostul ministru al Justiţiei, constatând că tot ce a făcut Monica Macovei a fost să informeze publicul cu privire la existenţa unui proces împotriva reclamantului, fără să se pronunţe asupra vinovăţiei acestuia. Roşca Stănescu a contestat NUP-ul procurorului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care, în ianuarie 2008 a respins plângerea, arătând acelaşi lucru: Macovei doar a informat publicul cu privire la faptul că reclamantul făcea obiectul unei anchete penale, fapt care corespunde realităţii.
Plângându-se “ca afirmaţiile Ministrului Justiţiei au avut un efect descurajator asupra activităţii sale de ziarist”, SRS a formulat recurs la Completul de 9 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pe 29 septembrie 2008, recursul său a fost respins. ICCJ a constatat, la fel, ca şi instanţele naţionale, că "Ministrul Justiţiei a dat declaraţii cu privire la procesul penal derulat împotriva reclamantului, după ce acesta fusese trimis în judecată, iar procedura devenise publică”.
Afirmaţiile incriminate de SRS
Pe 10 ianuarie 2007, într-o intervenţie telefonică la un post de radio, Monica Macovei a declarat următoarele: “Din moment ce aţi menţionat cotidianul Ziua, vreau să reamintesc ascultătorilor că aseară, directorul cotidianului, Sorin Roşca Stănescu, a afirmat că a început o campanie împotriva mea şi a chiar a început, am văzut. Aş dori să reamintesc faptul că are probleme cu legea, el este inculpat şi trimis în judecată. Cred că ar fi mai bine pentru justiţie, pentru a evita un conflict de interese, să îi las să vorbească pe ceilalţi”.
Declaraţia a fost interpretată de SRS drept “limitare a libertăţii de exprimare.”
Dosarul Rompetrol
În dosarul Rompetrol, Dinu Patriciu este acuzat a fost acuzat, printre altele, de delapidare şi spălare de bani. Potrivit anchetatorilor, în calitatea sa de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu şi-a însuşit, în mod repetat în perioada septembrie 1999 – noiembrie 2001, suma de 85 milioane USD. Sorin Roşca Stănescu a fost trimis şi el în judecată în acest dosar, acuzat de utilizare de informaţii privilegiate şi aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infracţional organizat. În august 2012, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe cei din lotul Rompetrol. Decizia nu este definitivă, dosarul fiind pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.