Sorin Ioniţă: După învestire, Maia Sandu va încerca să creeze presiune morală, fiind limitată în instrumente constituţionale

„La noi ultima dată s-a întâmplat asta cu Ceauşescu. Şi el ne-a avertizat că o să-l regretăm”, a comentat directorul Expert Forum declaraţiile lui Dodon în acest sens.
Sorin Ioniţă (Facebook)
Epoch Times România
21.12.2020

Preşedinta aleasă a Republicii Moldova, Maia Sandu, urmează să fie învestită în funcţie joi, 24 decembrie, însă în condiţii de ostilitate din partea fostului şef de stat Igor Dodon, a Parlamentului, precum şi a Guvernului. Totuşi, în opinia directorului Expert Forum -organizaţie neguvernamentală de la Bucureşti -, Sorin Ioniţă, Sandu se poate bizui pe presiunea populară, un ascendent moral în faţa adversarilor, şi pe sprijin din partea Occidentului.

În context, Ioniţă a mai specificat că actuala guvernare nu mai este chiar atât de sigură pe ea ca înainte, astfel că se grăbeşte ca până la anticipate să-şi securizeze diverse lucruri, începând de la buget până la instituţiile care luptă cu corupţia, cum e Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) şi „probabil că vor mai fi încercări de felul acesta ca să aibă un viitor liniştit”, chiar dacă cumva va fi silită să cedeze puterea sau o parte din aceasta.

Mai mult decât atât, expertul a subliniat că moldovenii nu trebuie să-şi imagineze că după anticipate se va forma un parlament ideal, „că va curge lapte şi miere şi că va fi uşor de lucrat acolo”. Chiar şi campania pentru parlamentare, dacă se declanşează alegeri, tot murdară va fi, pentru că miza va fi foarte mare pentru cine ocupă locuri în parlament, a punctat acesta.

Cât despre şansele Maiei Sandu după învestirea în funcţie, Sorin Ioniţă a menţionat într-un interviu pentru Europa Liberă că „mare parte din bătălia pe care o va duce, şi ea o va duce la vedere, vă spune lucruri, va încerca să creeze presiune morală, va vorbi mai des cu poporul decât o făcea Dodon şi în special va vorbi sincer şi vă spune lucrurile aşa cum sunt, şi va încerca să profite de această atitudine morală, cum se zice în engleză, în ascendentul pe care chiar îl are faţă de adversarii ei politici, ca să preseze reformele, pentru că, într-adevăr, instrumente constituţionale sunt destul de limitate pe mâna preşedintelui Moldovei, ca şi al României, de altfel. Şi când s-a făcut câte ceva în ţările noastre, s-a făcut uite aşa, ştiţi, cu presiunea poporului în spate, când au mers lucrurile spre bine”.

Totodată, directorul Expert Forum consideră şi deşi au fost votate în miez de noapte, mai multe legi controversate care ar pune la încercare relaţiile cu partenerii externi, sunt semnale de deblocare a finanţării din exterior a Moldovei.

Mai mult decât atât, acesta a mărturisit că partenerii externi „au o mare experienţă de a gestiona tipul acesta de situaţii cu care s-a întâlnit nu numai Republica Moldova, când ai nişte actori politici care vor să facă ceva şi sunt blocaţi de alţii care sunt îndărătnici şi nu vor nici stat de drept, nici transparentizare, nici Europa”.

În ceea ce priveşte declaraţiile lui Dodon că moldovenii o să-i regrete plecarea, Sorin Ioniţă a punctat că astfel de declaraţii „fac toţi dictatorii când pierd puterea. Dodon nu e chiar un dictator”, dar cine deţine puterea nelegitim şi o pierde, pleacă cu genul acesta de observaţii pasiv-agresive - „o să mă regretaţi voi pe mine...”.

„La noi ultima dată s-a întâmplat asta cu Ceauşescu. Şi el ne-a avertizat că o să-l regretăm. (...) Să regrete perioada Dodon? Mă îndoiesc, nu ştiu cine şi ce ar putea regreta, pentru că e drept că nu s-a întâmplat nimic, îl stimau pentru stabilitate, dar pe de altă parte, toţi oamenii simt, inclusiv votanţii lui, că Moldova pierde timp, pierde momente, în vreme ce alte ţări evoluează”, a mai menţionat Sorin Ioniţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor