Haos în gările londoneze - locuitorii încearcă să fugă de blocajele stricte impuse de Crăciun [video]

Staţia St. Pancras - londonezii încearcă să prindă ultimul tren spre Paris, 20 decembrie 2020
Staţia St. Pancras - londonezii încearcă să prindă ultimul tren spre Paris, 20 decembrie 2020 (Stefan Rousseau/PA Images/Getty Images)

Marea Britanie a fost scena unui exod al londonezilor din capitală, sâmbătă, înaintea intrării în vigoare a unui pachet de restricţii draconice cauzate de o nouă mutaţie a virusului Wuhan, care îl face cu 70% mai transmisibil.

Măsurile restrictive au fost anunţate de premierul Boris Johnson vineri.

Guvernul britanic a luat măsuri excepţionale şi a trimis poliţia în gări pentru a descuraja călătoriile neesenţiale în timpul sărbătorilor.

Secretarul britanic pentru transport Grant Shapps a declarat că poliţia feroviară a ţării „este desfăşurată pentru a se asigura că numai cei care au nevoie de călătorii esenţiale pot călători în siguranţă” şi a cerut oamenilor să nu meargă în gări decât dacă li se permite să călătorească, a raportat The Times.

Deşi guvernul a promis să nu impună blocarea arterelor de circulaţie sau opriri de rutină ale autovehiculelor, au fost emise avertizări că vor fi detaşaţi ofiţeri suplimentari în gări şi că poliţia va amenda oamenii pentru deplasarea în şi din zonele de nivel 4 care fac acest lucru fără o scuză rezonabilă.

„Este foarte important ca oamenii să urmeze recomandarea de a sta acasă. Obiectivul nostru trebuie să fie oprirea răspândirii acestui virus, protejarea vieţilor şi a sistemului nostru de sănătate”, a spus Shapps.

În ceea ce priveşte verificarea autovehiculelor, preşedintele Consiliului şefilor poliţiei naţionale, Martin Hewitt, a declarat: „Nu există intenţia de a începe blocarea arterelor rutiere sau de a opri în mod obişnuit vehiculele”.

În Scoţia, unde prim-ministrul Nicola Sturgeon anunţase anterior măsuri severe de carantinare sâmbătă, inclusiv o „interdicţie strictă de călătorie” către sau din alte părţi ale Regatului Unit, poliţia va patrula la frontieră pentru a pune în aplicare măsurile.

Potrivit lui Iain Livingstone, poliţistul şef al Scoţiei, „patrulele foarte vizibile” ar „descuraja pe oricine ar putea lua în considerare încălcarea restricţiilor de călătorie”.

Nivelul 4

Conform restricţiilor de nivel 4, magazinele neesenţiale, frizeriile şi locurile de agrement şi divertisment trebuie să se închidă. Se permite ieşirea persoanelor din motive de educaţie sau îngrijirea copiilor, iar exerciţiile fizice sunt permise.

În circumstanţe în care oamenii nu pot lucra de acasă, vor putea călători la serviciu. Dar este interzisă vizitarea membrilor altor familii. Întâlnirile sunt permise doar între două persoane în spaţii publice. Cei care sunt consideraţi „vulnerabili din punct de vedere clinic” nu ar trebui să meargă la serviciu şi ar trebui să rămână acasă, dacă este posibil.

Locuitorii zonelor de nivelul 4 nu trebuie să rămână peste noapte departe de casă şi nu pot călători în străinătate, ceea ce înseamnă că pe tot parcursul sărbătorilor de Crăciun, în Londra şi sud-est oamenii trebuie să rămână acasă.

Haos în gări

Numărul mai mare al poliţiştilor survine după ce în gările londoneze au avut loc scene de adevărat haos în weekend, după ce prim-ministrul Boris Johnson a anunţat că, începând de duminică, restricţiile de nivel 4 urmau să fie impuse pentru Londra, sud-estul şi estul Angliei pe fondul creşterii cazurilor de COVID-19, boala produsă de pandemia virusului Wuhan.

Săptămâna trecută agenţia de sănătate britanică a anunţat existenţa, în sudul Angliei, a unei noi variante a virusului, care se transmite de 1,7 ori mai rapid.

Deşi, anterior, existau planuri de a permite călătoria între zone de niveluri diferite de carantinare, pentru vizite sociale, în timpul sărbătorilor pentru perioade de până la cinci zile, schimbarea bruscă a politicii guvernului britanic interzice pe termen nelimitat călătoriile neesenţiale în afara zonei 4, precum şi vizitele sociale acasă, inclusiv pe tot parcursul perioadei de sărbători.

Anunţul surpriză de sâmbătă a determinat londonezii să încerce să fugă din oraş înainte de miezul nopţii, generând cozi imense în gări.

Până la ora 19:00, toate biletele online de la mai multe gări din Londra, inclusiv Paddington, King’s Cross şi Euston fuseseră epuizate.

O mulţime de oameni puteau fi văzuţi aşteptând să urce în trenuri spre Leeds în gara St. Pancras, potrivit filmărilor postate pe reţelele de socializare.

Primarul din Londra, Sadiq Khan, a criticat scenele din gările londoneze ca „o consecinţă directă a modului haotic în care a fost făcut anunţul”. Cu toate acestea, el a solicitat locuitorilor capitalei să respecte noile reguli stricte.

„S-ar putea să luaţi acest virus cu dvs. de la Londra şi să-l duceţi la mama, tatăl, sau rudele dvs. în vârstă ... Acum am lansat un vaccin, există speranţă”, a afirmat Khan.

Potrivit lui Edmund King, preşedintele Asociaţiei Automobiliştilor, în termen de 90 de minute de la anunţul lui Boris Johnson cu privire la noile restricţii care erau impuse, oamenii au început să angajeze şoferi şi taxiuri pentru a fugi din Londra.

Întrucât aplicarea noilor restricţii de călătorie în Londra a fost minimizată pentru a atenua tensiunile, secretarul pentru sănătate Matt Hancock a declarat pentru Andrew Marr Show de la BBC că poliţia nu a fost desfăşurată pentru a opri şoferii care încercau să părăsească zona 4.

Cu toate acestea, când a fost întrebat dacă poliţia va opri oamenii care doresc să călătorească, el a răspuns că a discutat cu ministrul de Interne şi că „este responsabilitatea poliţiei feroviare să controleze sistemul de transport”. El a adăugat: „Dar sper că acest lucru se va face prin consimţământ”.

Hancock a deplâns „comportamentul total iresponsabil” şi scenele recente cu oameni care se grăbeau să prindă trenuri înainte ca restricţiile să intre în vigoare.

Anunţul lui Boris Johnson a generat întrebări privitoare la oportunitatea măsurilor, având în vedere că peste 300.000 de oameni locuiesc la graniţa nivelului 4, potrivit The Times. Potrivit presei, 346.600 de persoane locuiesc la mai puţin de un kilometru de demarcaţia dintre zonele 3 şi 4 şi zonele de nivel 2 din sud-est. În zonele 2 vizitele sociale de Crăciun sunt permise.

Virusul Wuhan a suferit mutaţii

Motivul modificării planului de restricţii este o nouă tulpină a virusului, supranumită „VUI 202012/01”, care pare să fie mult mai transmisibilă decât varianta care a bântuit Europa în 2020.

Numele este derivat din „Variant Under Investigation” şi potrivit primelor evaluări, tulpina are un nivel mai ridicat de contagiune.

Sâmbătă, OMS a confirmat printr-un mesaj pe Twitter că este în „contact strâns” cu autorităţile sanitare din Marea Britanie cu privire la această problemă.

Potrivit lui Patrick Vallance, consilierul ştiinţific şef al guvernului britanic, tulpina „se răspândeşte rapid şi devine varianta dominantă”, provocând peste 60% din infecţii la Londra în decembrie.

Susan Hopkins, de la Public Health England, a spus că varianta a fost identificată „la mijlocul lunii octombrie dintr-un eşantion prelevat în septembrie”.

Naţiunile europene au răspuns prin interzicerea zborurilor din Marea Britanie. Atât România, cât şi Irlanda, Germania, Franţa, Italia, Olanda şi Belgia au anunţat că vor opri toate zborurile din Marea Britanie.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe