Sondaj CSOP: Referendumul a adus pagube pentru USL şi câştig de imagine pentru Traian Băsescu şi PDL

Referendumul a produs o răsturnare a tendinţelor referitoare la percepţiile românilor faţă de lideri şi partide politice, generând pagube în tabăra USL şi câştig de imagine pentru preşedintele Traian Băsescu şi PDL, conform unui sondaj realizat recent de CSOP.
Crin Antonescu la sediul USL (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
14.09.2012

Referendumul a produs o răsturnare a tendinţelor referitoare la percepţiile românilor faţă de lideri şi partide politice, generând pagube în tabăra USL şi câştig de imagine pentru preşedintele Traian Băsescu şi PDL, conform unui sondaj realizat recent de Centrul pentru Studierea Opiniei Publice (CSOP).

Astfel, în contextul desfăşurării referendumului pentru demiterea preşedintelui, la sfârşitul lunii iulie, numărul românilor care apreciază că lucrurile din ţara noastră evoluează într-o direcţie greşită a crescut la 74%, faţă de 64% în lunile mai-iunie 2012.

De asemenea, evenimentele politice din această vară i-au adus un câştig de imagine consistent lui Traian Băsescu, iar trendul se menţine pozitiv şi după reîntoarcerea lui la Cotroceni.

Astfel, în sondajul CSOP din septembrie, 20% din români au o părere bună şi foarte bună despre Traian Băsescu, faţă de doar 14% în luna mai sau de 19% în luna august.

Liderii USL, trend descendent

Totodată, din punct de vedere al percepţiilor electoratului, liderii USL se înscriu pe un trend descendent. Un procent de 29% din români au o părere bună şi foarte bună în septembrie despre Victor Ponta, faţă de 32% câţi erau favorabili aceluiaşi lider politic în sondajele din august.

Situaţia este asemănătoare în cazul lui Crin Antonescu, cotat cu o favorabilitate de 25% în septembrie, faţă de 28% în luna august.

De asemenea, gradul de satisfacţie al populaţiei în ceea ce priveşte activitatea Guvernului Ponta a scăzut de la 32% în luna mai la 20% în septembrie, înregistrând un minim de 14% în luna iunie a acestui an.

Sondajul CSOP mai relevă că participarea PDL la vot în alianţa cu alte partide de centru-dreapta ar dezavantaja USL şi ar aduce un avantaj electoral PP-DD.

La începutul lunii septembrie, USL avea o intenţie de vot de 49% dacă în alegeri s-ar prezenta Alianţa PDL, PNTCD, ICCD, NR, alianţă cotată cu o intenţie de vot de 24%.

La acelaşi moment, intenţia de vot pentru USL este de 50% dacă în alegeri PDL s-ar prezenta singur, obţinând 21% din voturi. PP-DD ar obţine 14% din voturi dacă PDL candidează în alianţă şi 12% din voturi dacă PDL merge pe cont propriu.

Din acealaşi sondaj rezultă că Alianţa PDL, PNTCD, ICCD, Noua Republică (NR) poate să adauge la scorul PDL doar 3%. Dealtfel ICCD este cotat cu o intenţie de vot de 3%, iar PNTCD şi NR cu 1% fiecare. Totodată, în timp ce 26% dintre românii cu drept de vot cred că această Alianţă este bună, 31% cred că este un lucru rău. CSOP a testat şi numele posibile ale Alianţei, câştig de cauză având în final ”Alianţa România Dreaptă”. Un procent de 31% din cei intervievaţi aşteaptă apariţia de noi partide pe scena politică autohtonă, în timp ce 49% nu au aşteptări în acest sens.

La comanda PDL, CSOP a efectuat, în perioada 7-10 septembrie 2012 un sondaj de opinie reprezentativ la nivel naţional pentru populaţia de peste 18 ani, pe baza de chestionar standardizat, iar eroarea este de /-3,1%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor