Presa germană: "Politicienii USL, gangsteri politici"

Presă străină la un chioşc de ziare.
Presă străină la un chioşc de ziare. (Justin Sullivan / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
12.09.2012

Presa europeană arată interes pentru evoluţia situaţiei politice din România, iar postul de radio Deutsche Welle trece în revistă articolele despre România apărute miercuri în ziarele germane. Sub titlul "Manipulări în România", cotidianul "Frankfurter Allgemeine Zeitung", reia subiectul fraudelor de la referendumul din 29 iulie.

În amplul articol, autorul relevă că "la plebiscitul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu au luat parte, probabil, mult mai puţini cetăţeni cu drept de vot decât cei 46% indicaţi oficial". Totodată, articolul evidenţiază şi precizarea şefului DNA, Daniel Morar, potrivit căruia "s-au manipulat la referendum între 5 şi 15% din voturile înregistrate".

De asemenea, cotidianul de stânga "Suddeutsche Zeitung" critică dur USL, într-un editorial cu titlul "Gangsteri politici". Astfel, jurnalistul Klaus Brill laudă decizia socialiştilor europeni de a-şi muta congresul de la Bucureşti. În caz contrar, susţine autorul articolului, prezenţa lor în capitala României ar fi fost "penibilă".

"Ar fi fost nevoiţi să asiste la demascarea progresivă a tovarăşilor lor români ca gangsteri politici", consideră ziaristul german.

Totodată, menţionând "probabilele fraude sistematice efectuate de PSD la referendum", jurnalistul precizează că, "dacă aceste informaţii se confirmă, (liderii) social-democraţilor sunt nişte delincvenţi".

FAZ: Politicieni de toate culorile evită să se afişeze public alături de Ponta şi Antonescu

Pe de altă parte, referindu-se la mutarea congresului socialiştilor europeni de la Bucureşti la Bruxelles, un jurnalist de la cotidianul german "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ) a scris în urmă cu o săptămână despre noul eşec politic al tandemului Ponta-Antonescu.

"Premierul Ponta a ajuns din nou la ananghie după tentativa eşuată de a-l demite pe Băsescu. În decembrie vor avea loc alegeri parlamentare, iar USL se scufundă în sondaje. La sfârşitul săptămânii, Partidul Socialist European a decis să-şi mute congresul de la Bucureşti la Bruxelles. Politicieni de toate culorile evită să se afişeze public alături de Ponta şi Antonescu", precizează cotidianul.

Autorul mai subliniază că organizarea congresului în România ar fi fost un bun prilej pentru Victor Ponta de a susţine despre criticile la adresa regimului său că sunt rezultatul "intrigilor lui Băsescu, pe care preşedintele le-ar fi pus la cale, spre paguba României, împreună cu cancelarul Merkel, premierul ungar Victor Orban, comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, Partidul Popular European şi o mână de ziarişti corupţi de la marile publicaţii europene".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor