Solicitarea de retragere a decoraţiei lui Tokes va fi discutată în 26 septembrie de Consiliul de onoare

Senatorul PSD Gabriela Firea a afirmat, joi seară, că în ce priveşte retragerea Ordinului Naţional "Steaua României" europarlamentarului Laszlo Tokes, acest subiect va fi discutat în 26 septembrie la Academia Română, când acesta va fi învitat să-şi pledeze cauza.
Laszlo Tokes (wikipidia.org)
Epoch Times România
20.09.2013

Senatorul PSD Gabriela Firea a afirmat, joi seară, că subiectul retragerii Ordinului Naţional "Steaua României" europarlamentarului Laszlo Tokes, va fi discutat în 26 septembrie la Academia Română, când acesta va fi invitat să-şi pledeze cauza.

Prima şedinţă a Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" va avea loc în 26 septembrie la ora 16.00 la Academia Română, în care se va lua în discuţie setul de scrisori prin care se solicită retragerea ordinului lui Laszlo Tokes, a declarat Firea.

Gabriela Firea a subliniat că se va trimite o adresă oficială de convocare europarlamentarului Laszlo Tokes, de către şeful Cancelariei ordinelor, pentru ca Tokes să-şi pledeze cauza.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a anunţat oficial componenţa Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" din care fac parte: Ionel Haiduc, Constantin Degeratu, Şerban Brădişteanu, Costin Georgescu, Mircea Geoană, Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu.

Radu Beligan, Dan Grigore, Irinel Popescu, Ionel Sinescu, Ioan Hollender, Dumitru Prunariu, Elisabeta Lipă, Răzvan Ungureanu, Petre Roman s-au aflat, de asemenea, între candidaţii la Consiliul de onoare al Ordinului "Steaua României", care urmează să decidă în ce priveşte solicitările de retragere a decoraţiei lui Laszlo Tokes.

Pe 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

În context, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), în urmă cu o săptămână, că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat".

Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au solicitat atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari" din România, referindu-se la europarlamentarul Tokes Laszlo, care este decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României".

Premierul Victor Ponta a declarat atunci că îl va informa în scris pe preşedintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincţiei Ordinul Naţional "Steaua României", care a fost acordat lui Laszlo Tokes.

Europarlamentarul Lazslo Tokes a apreciat drept "grave" şi "neadevărate" acuzaţiile că ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, că ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el susţinând că afirmaţiile sale au fost "denaturate într-o manieră inimaginabilă", a transmis el într-un comunicat de presă.

El a susţinut că în data de 27 iulie, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", s-a referit la o autonomie funcţională şi apreciată, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmaţiilor sale, în acest caz, în urma discuţiilor dintre Italia şi Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de către puterile ieşite învingătoare din cele două războaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se întâmplă în Tirolul de Sud.

"Avându-l lângă mine pe Orbán Viktor, premierul Ungariei, (...) mi s-a părut firesc să-i sugerez, să-l rog (nu pentru prima dată de altfel), să încerce construirea unui mecanism similar sau asemănător cu cel al Tirolulului de Sud – evident împreună cu România, în interesul ambelor ţări, inclusiv al maghiarilor din România", a explicat Tokes.

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat în decembrie 2009 pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie. Conferirea decoraţiei a fost motivată, potrivit decretului semnat de şeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, "în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor