Parlamentul hotărăşte cine vor fi decidenţii care să-şi asume cianurile RMGC

În Parlament se decide astăzi componenţa comisiei speciale pentru analizarea proiectului exploatărilor aurifere cu cianuri de la Roşia Montană.
Crin Antonescu, preşedinte PNL şi Victor Ponta, preşedinte PSD (Epoch Times România)
Epoch Times România
17.09.2013

În Parlament se decide astăzi componenţa comisiei speciale pentru analizarea proiectului exploatărilor aurifere cu cianuri de la Roşia Montană.

Despre constituirea acestei comisii se vorbeşte (şi public) în eşalonul "superior" al USL de la mijlocul săptămânii trecute, joi, Crin Antonescu declarând:

"Am avut o discuţie cu premierul Ponta şi cu alţi colegi, şi din PSD şi din PNL, din Guvern, pe multe subiecte. Cel mai arzător probabil privitor la Roşia Montană. Mi-am reafirmat convingerea că este un proiect care, în mod normal, se asumă său nu se asumă de către Guvern. Domnul prim-ministru a rămas pe ideea ca proiectul a fost înaintat în Parlament. PSD a convenit - vorbesc acum de domnul Ponta în calitate de lider al PSD - să revenim la formula convenită iniţial, a unei comisii speciale în ParlamentDeci se solicită retragerea procedurii de urgenţă", preciza Crin.

Premierul Victor Ponta a afirmat şi el, la rândul său, la sfârşitul săptămânii trecute "că USL a decis până la urmă să înfiinţeze o comisie parlamentară specială pentru proiectul de la Roşia Montană pentru că este soluţia corectă în acest caz."

"Nu poţi să dai un vot pe un criteriu politic la ceva ce ţine de un proiect foarte, foarte, foarte tehnic. Când spun tehnic, mă refer atât la investiţii, la protecţia mediului, la redevenţe. De exemplu, domnul Vosganian va poate detalia că e vorba de un proiect extrem de tehnic, şi atunci nu dai voturi politice, ci dai voturi după ce asculţi şi pui în balanţă toate lucrurile pentru şi contra", a declarat premierul Victor Ponta.

Rolul comisiei speciale

Pe lista de priorităţi a Comisie Parlamentare va fi să se ducă, sau "să fie duşi" urgent la Roşia Montană, pentru a respecta promisiunile făcute duminică de premier. Pe 15 septembrie, Victor Viorel Ponta, care s-a deplasat la Roşia Montană pentru a negocia cu minerii blocaţi în subteran pentru a protesta împotriva blocării proiectului RMGC în Parlament", le-a promis ortacilor ca le va aduce Comisa Parlamentară pentru a discuta cu ei.

"Le-am promis [minerilor n.r.] că se face comisie şi aducem aici comisia, să se decidă aici", a declarat dumică premierul Victor Ponta, la ieşirea din galeria unde erau blocaţi minerii.

În opinia Premierului, Comisia trebuie să ajungă acolo înainte de a lua orice decizie referitoare la avizarea/respingerea exploatărilor cu cianuri RMGC, căci nimeni "nu ştie ce viaţă au oamenii aceştia".

"Trebuie să facem comisia, să-i chemăm pe cei care sunt pro şi cei care sunt contra, voi convinge pe membrii comisiei să-i asculte pe acei mineri. Să mergi să discuţi cu oamenii care au problema, mi se pare modul cel mai responsabil în care iei o decizie. Asta cred că se va întâmpla" a mai declara Ponta luni, revenit în Bucureşti, la B1 Tv.

Surse din presă publicau duminică, cu două zile înainte ca Parlamentul să decidă componenţa comisiei ce va merge la Roşia Montană pentru a vedea cât de rău trăiesc minerii RMGC, că la şefia Comisiei despre care vorbeşte Ponta, va fi numit deputatul PSD Iulian Iancu. Iulian Iancu este actualmente preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor şi apropiat de proiectul companiei Gabriel Resources.

Pe lângă drumul la Roşia Montană, la nivelul comisiei speciale ar urma sa aibă loc audieri ale tuturor părţilor implicate în proiectul Roşia Montană, de o manieră democratică şi deschisă, conform premierului român care, declara joi că a convenit cu liderul PNL Crin Antonescu constituirea unei comisii parlamentare "care să fie o platformă democratică de dezbatere a proiectului privind Roşia Montană şi în care să fie prezentate toate datele despre acesta."

Opoziţia nu susţine înfiinţarea comisiei speciale

Opoziţia nu susţine înfiinţarea Comisiei Parlamentare, considerând acest proiect o soluţie de compromis a USL şi, în special, a lui Ponta care, reiterând povestea privatizării CFR, fuge de răspundere şi cere Parlamentului să decidă, în loc să aprobe exploatările prin Hotare de Guvern, dacă tot consideră, cum a afirmat în varii rânduri, că proiectul este benefic pentru români.

Astfel, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, vineri, la Gura Humorului, după şedinţa BPN, că PDL nu susţine înfiinţarea unei comisii parlamentare privind exploatarea de la Roşia Montană şi cere Guvernului să corecteze proiectul şi să-l adopte prin Hotărâre de Guvern.

La rândul său, preşedintele Băsescu crede că proiectul de lege Roşia Montană este neconstituţional şi cea mai bună soluţie este ca premierul să retragă de urgenţă proiectul din Parlament.

"Cred că cea mai bună soluţie este că Guvernul să retragă proiectul din Parlament." a afirmat luni Băsescu, declarând că "Ponta trebuie să scape de laşitate ca să fie Prim Ministru." Preşedintele a făcut o trimitere la istoricul laşităţilor lui Ponta, care, în vară, la fel ca şi acum, a fugit de răspundere şi a plasat Consiliului Suprem de Apărare a Ţării răspunderea pentru dubioasă privatizare a CFR.

Referindu-se la partenerul de coaliţie a lui Ponta, Antonescu, preşedintele ţării a declarat:

"Antonescu ştie foarte bine că e neconstituţional proiectul. Cred că soluţia ce mai bună este să se retragă imediat proiectul pentru că riscul este "tensionarea la maximum a societăţii."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor