Corina Creţu: Tokes are 134 de declaraţii de atac în PE. Trebuie să-i retragem decoraţia

Conferinţă de presă la sediul PSD , susţinută de Corina Creţu şi Cătălin Ivan. În imagine, Corina Creţu
Conferinţă de presă la sediul PSD , susţinută de Corina Creţu şi Cătălin Ivan. În imagine, Corina Creţu (Epoch Times România)

Europarlamentarul PSD Corina Creţu a precizat joi că Laszlo Tokes a făcut 134 de declaraţii în Parlamentul European (PE), în care a atacat România. Niciuna dintre acestea nu a fost în limba română şi au promovat ideea autonomiei teritoriale şi "desprinderea unei părţi" din România.

Corina Creţu a înaintat Cancelariei Ordinelor un dosar cu cele 134 de declaraţii ale lui Tokes alături de argumentele pentru care ar trebui retrasă decoraţia acordată acestuia, subliniind că ar exista o "complicitate" dacă acest demers nu ar fi dus la bun sfârşit.

Cancelaria Ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale invită membrii Ordinului Naţional "Steaua României" la Adunarea Generală pentru alegerea Consiliului de Onoare. Întrevederea va avea loc joi la Palatul Cotroceni.

În opinia Corinei Creţu, Laszlo Tokes vrea "să vadă distrus statul român", adăugând că speră ca în cadrul dezbaterii de joi a Consiliului de Onoare privind propunerea de retragere a decoraţiei acordate lui Tokes să se ajungă la un consens. Aceasta a afirmat că decizia în acest for se ia cu majoritate, după care propunerea se înaintează preşedintelui, care este "obligat" să semneze decretul de retragere a Ordinului.

"Sper să ia cât mai curând în dezbatere, chiar astăzi, solicitările de retragere a Ordinului Steaua României, a decoraţiei domnului Laszlo Tokes şi să-i solicite preşedintelui emiterea decretului de retragere a acestei decoraţii (...) Ar fi un semnal că atunci când este vorba de ameninţări la adresa integrităţii naţionale nu avem ce negocia. Acest Consiliu de Onoare va avea o mare responsabilitate, refuzând să-i retragă decoraţia ar deveni complice la gesturile şi atacurile la adresa statului român", a precizat Corina Creţu.

"Sunt 134 de luări de cuvânt şi în toate nu vorbeşte decât despre autonomia teritorială, despre desprinderea unei părţi a României din ţara noastră. Din acest moment, dacă acceptăm astfel de poziţii explicite la adresa integrităţii României, ne facem vinovaţi cu toţii de complicitate pasivă la atacurile la adresa statului naţional unitar român", a declarat europarlamentarul PSD.

Corina Creţu a explicat că ar fi fost necesar un mesaj politic din partea lui Traian Băsescu în care să îşi exprime susţinerea privind propunerea de retragere a decoraţiei acordată lui Tokes şi i-a cerut preşedintelui ca decoraţia acestuia să fie acordată oraşului Timişoara.

"A avut un moment istoric al vieţii sale, un moment astral, dar din păcate 23 de ani şi-a îndreptat toate energiile spre a cultiva ura şi spre a jigni demnitatea statului unitar român", a adăugat aceasta.

Laszlo Tokes este invitat la şedinţa de joi a Consiliul de Onoare al ordinului şi are posibilitatea să-şi pledeze cauza.

Întrebată cum priveşte declaraţiile preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, care susţine că nu consideră oportună retragerea ordinului din perspectiva libertăţii de exprimare, europarlamentarul PSD a declarat: "Îmi pare foarte rău că domnul Kelemen Hunor se raliază practic cu domnul Tokes, pentru că din păcate domnul Tokes a fost încurajat de foarte multe ori de preşedintele ţării şi a fost folosit ca armă împotriva UDMR (...) Mă aşteptam ca UDMR să facă un pas pentru delimitarea de aceşti radicali care ne fac foarte mult rău bunei convieţuiri".

Europarlamentarul Laszlo Tokes ar putea rămâne joi fără "Steaua României", având în vedere că şi alţi deţinători ai distincţiei s-au arătat nemulţumiţi după ce acesta i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

Aceste afirmaţii au stârnit revolta mai multor politicieni printre care Traian Băsescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu.

În decembrie 2009, europarlamentarul Laszlo Tokes a fost decorat de şeful statului cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne