Şoferii vor putea evita blocajele din trafic cu ajutorul unei aplicaţii smart
alte articole
TraficOK, primul sistem privat care colectează, interpretează şi livrează date din trafic în timp real, la nivel naţional, a fost lansat oficial marţi, informează site-ul b365.ro. Astfel, şoferii vor avea la dispoziţie un ajutor de nădejde care îi va informa ce artere rutiere sunt blocate, unde sunt accidentele rutiere, dar şi viteza medie de deplasare dintr-un punct în altul pentru a alege varianta optimă de deplasare în cel mai scurt timp.
Aplicaţia TraficOK va fi disponibilă atât ca aplicaţie TMC (Traffic Message Channel) pentru GPS-uri, cât şi ca aplicaţii pentru smartphones şi tablete.
"Noi îi vom informa pe şoferi în cât timp vor ajunge dintr-un punct în altul şi ce întârzieri există pe traseul ales pentru a evita ambuteiajele. De asemenea, le vom oferi rute alternative pentru a se deplasa mai rapid cu autoturismul", a declarat, marţi, Voicu Oprean, director general AROBS Transilvania Software, compania care a lansat TraficOK, în parteneriat cu compania belgiană Be-Mobile şi Europa FM.
TraficOK are la bază informaţiile din trafic preluate de la peste 65.000 de autoturisme monitorizate prin GPS, dar şi din surse primare (poliţie, pompieri, primării). De asemenea, sistemul TraficOK va prelua şi informaţiile furnizate de Poliţia Rutieră, Centrul Infotrafic, şoferi, mass-media, camere de supraveghere şi radare de pe arterele de circulaţie. După filtrare, validare şi convertire în mesaje tip, informaţiile sunt transmise direct pe sistemele de navigaţie dotate cu modul TMC sub formă de alerte vizuale şi sonore, în funcţie de setările utilizatorului.
Un instrument util pentru Poliţia Rutieră
Potrivit purtătorului de cuvânt al Brigăzii Rutiere din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Andrei Codau, aplicaţia recent lansată s-ar putea dovedi un ajutor de folos şi pentru Poliţia Rutieră.
"Acest sistem ne-ar ajuta şi pe noi să îi informăm pe conducătorii auto care sunt problemele întâlnite în trafic, rutele alternative şi, automat, ar mai elimina din ambuteiaje pentru că şoferii nu se vor mai îndrepta spre acele zone în care s-au format deja "dopuri". Pe noi ne-ar ajuta foarte mult şi la anunţarea accidentelor rutiere, în special a celor grave, care, de multe ori, creează o blocare temporară a traficului rutier. Momentan este o discuţie la început între Brigada Rutieră şi AROBS şi vrem să vedem în ce măsură se va transforma într-un proiect viabil. În prezent, noi nu transmitem AROBS, în timp real, informaţii despre accidentele rutiere", a declarat, pentru b365.ro, Andrei Codau.
Aplicaţia TraficOK oferă date din trafic ce vizează ambuteiaje, accidente, drumuri în lucru, condiţii meteo nefavorabile pentru trafic şi monitorizează majoritatea municipiilor din ţară, dar şi principalele şi cele mai aglomerate şosele din România: DN1, DN13, E60, E85, A1, A2, A3. Alertele semnalează tipul de eveniment, locaţia acestuia, durata, lungimea porţiunii de drum afectate, oferind rute alternative pentru evitarea blocajelor. În plus, informaţiile vor fi actualizate la fiecare două minute.
De asemenea, şoferii vor putea contribui cu informaţii folositoare şi pentru ceilalţi participanţi la trafic. Conducătorii auto vor putea anunţa ambuteiajele din trafic şi accidentele rutiere printr-un apel telefonic la dispecerat sau prin simpla apăsare a unui buton. Informaţiile din trafic transmise de pe dispozitivele de comunicaţii mobile ajung la dispecerat, iar pentru localizarea evenimentului rutier se folosesc coordonatele GPS transmise de smartphone sau tabletă.
Nu numai şoferii şi autorităţile vor putea beneficia de această aplicaţie. TraficOK se vrea a fi o sursă de informare pentru mass-media, permiţând generarea de buletine de trafic în timp real, hărţi de trafic în format 3D, rute optimizate, previziuni sau hărţi dinamice care pot fi inserate în pagini web.
Mai mult, potrivit lui Voicu Oprean, acest sistem este esenţial şi pentru serviciile medicale de intervenţie rapidă, pompieri sau poliţie, întrucât îi pot ajuta pe conducătorii acestor autoturisme să ajungă cât mai rapid la locul producerii unui accident.
"Necesitatea implementării acestui serviciu vine în urma creşterii considerabile a numărului de autovehicule pe drumurile din ţară, a situaţiilor frustrante tot mai des întâlnite în trafic, precum blocaje, drumuri închise şi ambuteiaje ce crează disconfort conducătorilor auto, toate în strânsă legătură cu starea actuală a infrastructurii din România", a declarat Voicu Oprean.
Directorul companiei care a lansat TraficOK, a mai declarat că preţul unui GPS dotat cu sistemul TraficOK este între 550 lei şi 1.000 lei, în reţelele de retail, în vreme ce utilizatorii smartphone-urilor pot cumpăra această aplicaţie cu câţiva euro din App Store. Pentru dispozitivele mobile cu sistem de operare Android aplicaţia este în lucru.
În prezent, mai există un sistem similar de monitorizare a traficului, care arată cum se circulă pe străzile din Bucureşti. Serviciul a fost implementat de Google, prin Google Maps şi este gratuit.