Şofatul considerabil mai scump în acest an. Cresc preţurile la RCA

Iarna în Bucureşti (Epoch Times România)
Loredana Diacu
03.01.2014

Aproape totul va fi mai scump în acest an, de la utilităţi până la bunurile de larg consum. Mai afectaţi însă decât alte categorii sociale în anul care vine vor fi şoferii, care nu doar că vor scoate mai mulţi bani la pompă pentru carburanţi, ci vor plăti mai mult şi pentru poliţele RCA.

Poliţele RCA se scumpesc cu 10-15% în medie pentru români, cea mai ieftină poliţă pentru o maşină de 1600 cm cubi urmând să coste 184 de ron, conform Realitatea.

Desigur, preţurile vor varia de la o societate de asigurări la alta, însă există câteva constante care se menţin indiferent de asigurator: tinerii vor plăti mai scump RCA-ul, motivul fiind că lipsa de experienţă în condus şi impulsivitatea specifică (de multe ori) vârstei, îi fac mai predispuşi la accidente.

Preţul poliţei RCA este stabilit şi în funcţie de oraşul în care se încheie poliţa. O poliţă în Bucureşti, oraş cu număr record de maşini şi de accidente, inerente unui trafic aglomerat, va costa, evident, mai scump.

Astfel, pentru tinerii bucureşteni cu vârstă de până la 25 de ani, cu experienţă de sub 5 ani, o poliţă RCA poate costa cu până la 40% mai scump decât în anul viitor.

Nu se ştie dacă în 2014 va creşte numărul de biciclişti sau românii vor scoate resemnaţi mai mulţi bani din buzunar, cert este că mulţi şoferi se declară foarte nemulţumiţi de preţurile mari. De partea lor, asiguratorii susţin că scumpirile sunt justificate, având în vedere "evoluţia ascendentă a daunelor plătite de asiguratori pentru vătămări corporale şi decese", conform directorului Generali S.A.

În ceea ce priveşte societăţile de asigurare autorizate de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) pentru a practica asigurări obligatorii de răspundere civilă auto, acestea sunt în număr de 11, conform avocatnet.ro

  1. S.C. ABC Asigurări-Reasigurări S.A.
  2. S.C. Allianz - Tiriac Asigurări S.A.
  3. S.C. Generali România Asigurare Reasigurare S.A.
  4. S.C. Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group S.A.
  5. S.C. Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. (ASF i-a interzis societăţii Euroins să încheie poliţe RCA timp de câteva săptămâni.La începutul lunii octombrie, însă, societatea şi-a reluat activitatea de practicare a RCA)
  6. S.C. Societatea Comercială De Asigurare - Reasigurare Astra S.A.
  7. S.C. Omniasig Vienna Insurance Group S.A. (denumire anterioară: BCR Asigurări Vienna Insurance Group S.A.)
  8. S.C. Carpatica Asig S.A.
  9. S.C. Groupama Asigurări S.A.
  10. S.C. Uniqa Asigurări S.A.
  11. S.C. Societatea De Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.

În anul 2013, românii au plătit 1,75 miliarde de lei pentru poliţele RCA, cu 16% mai mult decât în anul precedent. În 2014 vor plăti şi mai mult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor