Benzina şi motorina s-au scumpit

.
. (Miguel Villagran / Getty Images)

În timp ce Ponta şi Băsescu negociază amânarea introducerii accizei pe carburanţi, la pompă benzina şi motorina s-au scumpit deja, cu până la 11 bani/litru.

Conform datelor centralizate de capital.ro, cele mai mari companii petroliere de pe piaţa românească au scumpit şi benzina, şi motorina, măsura venind la doar 5 zile după o întâlnire cu premierul Ponta, care a încercat să îi convingă să suporte ei creşterea accizei, în schimbul unor facilităţi, cum ar fi amânarea introducerii de biocarburanţi în combustibil, program foarte costisitor pentru petrolişti.

Rezultatele discuţiilor nu au fost făcute publice, însă companiile petroliere OMV Petrom, Rompetrol şi Lukoil au majorat deja preţurile carburanţilor, fără să precizeze dacă această măsură semnifică o respingere a propunerilor Guvernului, urmată de o serie de scumpiri progresive la pompă, pentru a evita şocul unei singure scumpiri mari după introducerea accizei de 7 eurocenţi, sau actuala creştere de preţuri este doar o scumpire oarecare, fără nicio legătură cu discuţiile între petrolişti şi Guvern.

Scumpiri

OMV Petrom – cea mai mare companie din România ca număr de staţii a scumpit benzina şi motorina cu 3, respectiv 4 bani pe litru.

La staţia de pe bulevardul Constantin Brâncoveanu din Bucureşti, una dintre staţiile cu cele mai mici preţuri din Bucureşti, preţurile au crescut cu 3 bani în cazul benzinei şi cu 4 bani la motorină. Astfel, un litru de benzină standard 95 costă 5,61 de lei, iar sortimentul Extra 99 a ajuns la 6,03 lei/litru, informează capital.ro. La motorină, preţul a crescut de la 5,91 la 5,95 de lei.

La staţia de pe Calea Dorobanţi, unde carburanţii sunt mai scumpi, benzina standard 95 este comercializată de OMV Petrom cu 5,67 de lei, în creştere cu trei bani faţă de preţul de la începutul lunii decembrie. Tot în Dorobanţi, benzina Extra 99 costă 6,09 lei/litru, iar motorina standard are un preţ de 6,03 de lei/litru, cu patru bani mai mult decât la începutul lunii decembrie.

Şi Rompetrol a decis scumpiri. Preţul benzinei a crescut cu 8 bani/litru, iar al motorinei cu 11 bani, această creştere fiind justificată prin introducerea în carburanţi a aditivilor speciali de iarnă.

La staţia Rompetrol de la Otopeni, un litru de benzină Efix95 costă 5,77 de lei, cu 8 bani mai mult decât în urmă cu o săptămână. Sortimentul Efix S benzină 98 care costa 6,37 lei/litru în urmă cu o săptămână se vinde acum cu 6,45 de lei mai informează capital.

Lukoil a majorat preţurile la carburanţi cu 3 bani în cazul benzinei şi cu 4 bani/litru sortimentele de motorină.

Previziuni

Şeful statului, Traian Băsescu previziona că preţul carburanţilor la pompă va creşte 52-53 de bani per litru după introducerea accizei pe carburanţi, iar această scumpire se va reflecta într-o creştere în cascadă a preţurilor, a inflaţiei şi în falimente ale întreprinderilor româneşti.

Ministrul finanţelor, Daniel Chiţoiu estima, în schimb, că preţul carburanţilor va creşte cu circa 30-40 bani/litru iar Liviu Voinea, Ministrul Bugetului anunţa că preţul combustibililor nu va creşte deloc, deoarece preţul internaţional al ţiţeiului a scăzut , pe motiv de soluţionare a negocierilor pe tema dosarului nucelar iranian şi astfel introducerea accizei se va compensa.

Deşi Voinea a anunţat că benzina şi motorina nu se vor scumpi, totuşi premierul Ponta i-a invitat la discuţii pe petrolişti, în data de 5 decembrie, în încercarea de a-i convinge să nu crească preţul carburanţilor la pompă, în prag de an electoral, după introducerea accizei de 7 eurocenţi,

Momentan, Băsescu şi Ponta discută despre o eventuală amânare a introducerii accizei, premierul anunţând că e dispus să amâne măsura introducerii taxei trei luni de zile în timp ce preşedintele îi cere să renunţe la acciză complet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie