Ramona ne îngroapă drona. Dar nu oricare: cea care filmează

Ramona Mănescu
Ramona Mănescu (Epoch Times România)

Ministerul Transporturilor Ramona Mănescu a dat un ordin de ministru în care sunt prezentate "condiţiile de operare în spaţiul aerian naţional a aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord", raportează Hotnews.ro

Ordinul, care a fost publicat în Monitorul Oficial la 21 ianuarie, stabileşte condiţii stricte de operare, inclusiv pentru dronele cu masă maximă de decolare sub 150 de kg. Singurele care scapă de rigorile noilor prevederi sunt dronele mai mici de 1kg (acele drone folosite de amatori pentru a filma diverse evenimente sau locuri, cum ar fi proteste, manifestări etc) atâta timp cât pe ele nu este montată "aparatura pentru filmare sau transmisie de date".

Nu este clar ce diferenţă face pentru ministerul transporturilor dacă dronele au sau nu aparatură de filmare montată.

Printre cei afectaţi de această nouă prevedere vor fi, de exemplu, cei care au filmat cu ajutorul dronelor protestele împotriva proiectului de exploatare minieră pe baza de cianuri de la Roşia Montană, din toamna-iarna 2013 din Capitală, sau forumiştii care au filmat şantierele autostrăzilor aflate în construcţie.

Ordinul semnat de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Constantin Matei va intra în vigoare în 30 de zile de la data când a fost publicat în Monitorul Oficial, respectiv 21 ianuarie, şi va fi aplicat până la data de 30 ianuarie 2016.

În textul ordinului nu se menţionează nimic despre eventualele sancţiuni care vor fi aplicate celor care încalcă noile prevederi.