Societatea civilă în acţiune: Apel pentru reforma politică şi electorală rapidă

Protestele din stradă s-au stins însă vocile societăţii civile continuă să se facă auzite. Pe internet a fost lansat un Apel prin care Preşedintelui şi partidelor politice li se cere să aplice o serie de propuneri menite să reformeze scena politică.
Românii ies din nou în stradă împotriva Sistemului. (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Loredana Diacu
12.11.2015

Peste 20 de organizaţii şi grupuri şi câteva sute de cetăţeni s-au raliat unui apel public lansat pe internet, prin care liderilor politici şi partidelor li se cere să ţină cont de revendicările coagulate în urma protestelor anti-Sistem declanşate de tragedia din Colectiv.

"Încă sub stare de şoc după tragedia din Clubul Colectiv şi perfect conştienţi de importanţa protestelor din ţară determinate de aceasta, facem astăzi un Apel public prin care solicităm liderilor politici şi partidelor să înţeleagă semnalul pe care societatea românească l-a dat în ultima săptămână. Nemulţumirea este reală, încrederea în instituţiile politice şi în procesul democratic este foarte scăzută şi eşecul unei reforme va afecta stabilitatea şi dezvoltarea acestei ţări.

Avem încredere în cetăţeni că se pot organiza liber şi eficient pentru a participa în politică locală şi centrală. Considerăm că ei sunt cei care se pot lupta cu corupţia sistemică, să aducă energie, idei şi integritate. Credem în capacitatea cetăţenilor de a contribui constructiv la deciziile care le influenţează viaţa. Considerăm aceste schimbări o precondiţie pentru un dialog real şi constructiv în elaborarea politicilor. Dorim un parteneriat real cu instituţiile publice, dar după deblocarea mecanismelor democratice centrale şi locale. Suntem conştienţi de rezistenţa partidelor reprezentate în Parlament la aceste schimbări. Dar nu mai suntem în poziţia de a accepta acest monopol asupra puterii care a făcut posibilă răspândirea corupţiei, clientelismului şi incompetenţei.", scriu iniţiatorii apelului.

Propunerile transmise în cadrul apelului sunt:

  1. Scăderea pragului electoral pentru accesul în Parlament, Parlamentul European, Consiliile Judeţene şi Consiliile Locale la 2% din voturi.
  2. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
  3. Eliminarea criteriilor actuale de radiere a partidelor, care restricţionează dreptul de asociere în partide locale sau judeţene. Pot fi radiate doar partidele care nu propun singure sau în alianţă, candidat/candidaţi la două scrutinuri locale consecutive.
  4. Finanţarea publică să se acorde proporţional cu performanţa electorală a partidelor care obţin cel puţin 1% din voturi la alegerile parlamentare şi locale (votul agregat naţional pentru Consiliile Judeţene).
  5. Introducerea pe toate buletinele de vot a opţiunii “Nici unul dintre cei mai sus”.

"Solicităm preşedintelui Klaus Iohannis să îşi asume aceste propuneri şi să le promoveze în relaţie cu Guvernul şi partidele parlamentare. Solicităm premierului desemnat, Dacian Cioloş să şi le asume ca parte a Programului de guvernare. Solicităm Preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, Co-preşedinţilor PNL, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, să îşi asume împreună cu grupurile parlamentare modificările de legislaţie care se impun.", încheie iniţiatorii apelului.

Apelul poate fi accesat aici

Organizaţii şi grupurile semnatare sunt Academics Stand Against Poverty România, Activişti Fără Frontiere, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Asociaţia PrimaNatura, Asociaţia România Vie, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Asociaţia Sens Pozitiv, Asociaţia de Sprijin şi Întrajutorare Solidaritatea, Asociaţia Studenţilor din Universitatea Suceava (ASUS), Centrul pentru Resurse Civice, Comunitatea "Uniţi Salvăm", Consiliul Tineretului din România (CTR), CRSC, Euroarmonia, Liga Absolvenţilor şi Studenţilor de la Ştiinţe Politice Relaţii Internaţionale (LASSPRI Sibiu), Fundaţia Terra Mileniul III, Fundaţia Timişoara '89, Mişcarea Uniţi Realizăm, R9TM, Rezistenţa Urbană.

Reamintim că în urma tragediei de la Colectiv, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă, zile în şir, cerând curăţarea ţării de corupţia endemică ce o cangrenează şi o reformă din temelii a scenei politice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor