Smoky, micuţa eroină Yorkshire din timpul celui de-al Doilea Război Mondial
alte articole
Deşi au trecut mulţi ani de la evenimentele teribile din timpul celui de-al doilea război mondial, încă mai suntem impresionaţi de poveştile despre salvări ieşite din comun, eroi şi eroine care i-au ajutat pe cei implicaţi în acel conflict teribil.
Ajutorul dat de câinii instruiţi în salvarea persoanelor este ceva obişnuit astăzi, dar în acei ani, în conflictele dintr-un război era ceva neobişnuit.
Povestea lui Smoky, un câine mic de rasă Yorkshire Terrier, este foarte diferită de cea pe care o cunoaştem astăzi despre câinii instruiţi, deoarece cântărea doar ceva mai puţin de 2 kilograme, aşa cum apare pe site-ul web Câini cu Istorie.
Micuţul câine a fost cumpărat în 1944 de către Bill Wynne - născut în Ohio -, comandantul Corpului Aerian al Armatei Statelor Unite, în timpul unei misiuni în Noua Guinee. Un partener de tranşee o găsise abandonată şi subnutrită şi intenţiona să o vândă.
Smoky a învăţat rapid instrucţiunile lui Wynne şi, într-un timp scurt, a devenit un companion eficient pe câmpul de luptă, potrivit publicaţiei Huffpost.
Momentul său de glorie a avut loc când atacurile germanilor au afectat comunicarea, iar comandanţii americani aveau nevoie urgentă să transporte liniile telefonice printr-o ţeavă subterană lungă 70 metri şi de numai 20 de centimetri diametru.
Având în vedere dificultatea de a face acest lucru în mod convenţional - folosind persoane care săpau şanţul şi cablau - au luat decizia de a-l trimite pe Smoky. Astfel, câinele a trecut prin ţeavă cu o frânghie legată în jurul gâtului de care erau ataşate cablurile, în timp ce Bill îl chema la capătul opus.
Câinele a ajuns de cealaltă parte a tubului şi comunicarea a fost stabilită, astfel încât ei i-a fost atribuită salvarea vieţii a 250 de bărbaţi şi 40 de avioane în acea zi.
Dar activitatea ei pe câmpul de luptă nu s-a terminat aici, ci a fost de mare ajutor pentru soldaţii răniţi, find unul dintre primii câini de terapie.
Când Wynne a contractat febră dengue şi a fost trimis la spital, după câteva zile prietenii lui l-au dus pe Smoky să-l vadă. Asistentele medicale, încântate de mascotă şi de povestea prin care ea a salvat oameni, l-au rugat pe Wynne să o ducă să viziteze alţi pacienţi.
Pe parcursul celor cinci zile în care s-a aflat în spital, dormea cu Wynne, iar dimineaţa vizita pacienţi, astfel încât s-a putut observa efectul puternic pe care câinele îl exercita asupra oamenilor datorită prezenţei şi personalităţii sale. Într-un timp scurt, micuţa Yorkshire a devenit faimoasă şi a primit invitaţii să ajute şi pacienţii de la alte spitale.
Acesta este modul în care a început şi apoi s-a răspândit tratamentul pacienţilor cu câini terapeuţi. Mulţi proprietari şi-au oferit voluntar câinii pentru a servi forţele americane care se luptau peste hotare; se estimează că au fost donaţi aproximativ 700 de câini la sfârşitul anilor 1940.
După război, Smoky şi Wynne au continuat să viziteze pacienţi în spitale, pentru a ajuta la recuperarea totală a soldaţilor. Micuţa Yorkshire s-a retras în 1955. A murit în 1957 la vârsta de 14 ani.
Cu toate acestea, 48 de ani mai târziu i-a fost ridicată o statuie în Cleveland, Ohio, fiind imortalizată pentru ca oamenii să-şi amintească eforturile ei eroice atât pe câmpul de luptă, cât şi în spitale.
Surse şi imagini:
https://en.wikipedia.org/wiki/Smoky_(dog)
http://news.nationalgeographic.com/news/2014/05/140520-dogs-war-canines-soldiers-military-healing-yorkshire-terrier-smoky/
http://www.huffingtonpost.com/2013/10/17/smoky-the-yorkshire-terrier_n_4110586.html