Slovenia, Serbia şi Croaţia închid ruta Balcanică folosită de migranţi

Slovenia a anunţat că îşi va închide graniţa pentru migranţii care nu au o viză UE valabilă. Anunţul a declanşat un efect de domino de-a lungul rutei folosite de refugiaţi în vestul Balcanilor.
Refugiaţi trec graniţa în Croaţia.
Refugiaţi trec graniţa în Croaţia. (Captură Foto)

Slovenia, un stat membru al UE, a anunţat marţi că tuturor migranţilor fără o viză Schengen valabilă li se va refuza intrarea începând cu miezul nopţii, o decizie despre care Serbia a declarat că “practic închide ruta Balcanică”. Vecina Croaţia a anunţat la rândul ei că va refuza tranzitul majorităţii refugiaţilor, în condiţiile în care un număr mare de migranţi îşi continuă călătoria spre centrul Europei.

Îngrijorată că ar putea deveni “un centru de recepţie pentru refugiaţi”, Serbia a declarat la rândul ei că îşi va închide graniţele cu Macedonia şi Bulgaria pentru refugiaţi şi alţi migranţi fără vize UE valabile.

Slovenia a declarat că, totuşi, va accepta unii migranţi, “în funcţie de caz şi pe temei umanitar” şi va permite intrarea celor care solicită azil în ţară, conform unei declaraţii publicate de Ministerul de Interne.

Câteva sute de mii de refugiaţi şi migranţi economici au năvălit pe ruta balcanică vestică în ultimul an, încercând să ajungă în nordul Europei, după ce au traversat Marea Egee din Turcia în Grecia.

Austria, Croaţia şi Macedonia şi-au intensificat în săptămânile recente restricţiile asupra acceptării refugiaţilor, pentru a reduce valul masiv de migranţi care se deplasează înspre nord pentru a solicita azil în Europa.

Restricţiile au dus la blocarea câtorva mii de migranţi în Grecia, la graniţa cu Macedonia, conform Deutsche Welle.

UE încearcă să oprească afluxul dezorganizat de migranţi – aproape jumătate dintre ei provenind din Siria – care a dus la divizarea blocului european şi a ameninţat cu suspendarea zonei Schengen.

Decizia de a închide ruta Balcanică are loc în condiţiile în care UE şi Turcia au anunţat marţi dimineaţa un acord de principiu în vederea soluţionării problemei imigraţiei.

Conform termenilor acordului, Turcia a declarat că va accepta migranţi sirieni şi de altă naţionalitate de pe insulele elene şi, în schimb, ţările UE trebuie să preia direct o parte din refugiaţii sirieni care sunt găzduiţi în prezent în Turcia.

Acordul mai presupune dublarea ajutorului financiar oferit de UE Turciei, care se va ridica la 6 miliarde de euro, precum şi concesii politice asupra liberalizării vizei pentru cetăţenii turci şi o accelerare a procesului de aderare a Turciei la blocul european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe