NATO îşi extinde misiunea anti-trafic de persoane în apele turceşti şi elene

Navele NATO s-au deplasat în apele teritoriale turceşti şi greceşti ca parte a unei operaţiuni pentru a reduce valul de refugiaţi şi migranţi ce se îndreaptă spre Europa. Germania conduce operaţiunea.
Nava germană Bonn conduce o flotilă NATO în Marea Egee pentru a intercepta traficanţii de imigranţi între Turcia şi Grecia.
Nava germană Bonn conduce o flotilă NATO în Marea Egee pentru a intercepta traficanţii de imigranţi între Turcia şi Grecia. (Captură Foto)

Navele NATO vor colecta informaţii şi vor desfăşura misiuni de recunoaştere împotriva traficanţilor care folosesc ambarcaţiuni şubrede pentru a aduce migranţi în Europa.

Informaţiile colectate vor fi apoi transmise autorităţilor turce şi elene, precum şi agenţiei UE de protecţie a frontierelor europene, Frontex.

UE şi Turcia speră că misiunea NATO va descuraja traficanţii de persoane şi migranţii să efectueze călătorii periculoase peste Marea Egee.

Misiunea NATO se desfăşoară în condiţiile în care liderii UE au ajuns la un acord de principiu cu Turcia în vederea rezolvării crizei migranţilor.

NATO a subliniat faptul că misiunea nu urmăreşte să oprească sau să întoarcă din drum migranţii aflaţi pe mare. Scopul este acela de a oferi informaţii autorităţilor turce, elene şi UE care vor răspunde apoi şi vor lua măsuri în privinţa ambarcaţiunilor cu migranţi.

NATO este autorizat să intervină doar dacă o ambarcaţiune cu imigranţi are probleme. Într-un astfel de caz, ocupaţii ambarcaţiunii vor fi primiţi înapoi de Turcia.

Planul de acţiune a fost aprobat luna trecută de către membrii NATO şi, de atunci, navele care aparţin grupului maritim de intervenţie al Alianţei, o forţă de reacţie permanentă desfăşurată în Mediterană, au fost văzute navigând în apele internaţionale din Marea Egee.

O dispută maritimă îndelungată între Grecia şi Turcia a încetinit totuşi desfăşurarea misiunii în apele teritoriale ale celor două ţări, conform Deutsche Welle.

Germania conduce misiunea, care este susţinută de nave din Canada, Turcia şi Grecia. Marea Britanie, Franţa şi Olanda au declarat la rândul lor că vor trimite nave.

Ministerul german al Apărării a declarat luni că nava amiral a grupului maritim al NATO, nava germană Bonn, a pătruns în apele teritoriale înguste care separă Turcia şi insula elenă Lesbos.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe