Austria cere Germaniei să limiteze numărul refugiaţilor

Viena a cerut Germaniei să impună o limită în ceea ce priveşte numărul de migranţi care pătrund pe teritoriul ei. Dacă Berlinul eşuează să facă acest lucru, tot mai mulţi migranţi vor încerca şi vor reuşi să ajungă în Europa, a susţinut cancelarul austriac.
Ungaria îşi deschide graniţele cu Austria la Budaors
Ungaria îşi deschide graniţele cu Austria la Budaors (ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)

“Germania trebuie să declare numărul de refugiaţi pe care ar dori să îi primească din regiunile învecinate cu Turcia şi Siria”, a declarat cancelarul austriac Werner Faymann pentru ediţia de duminică a ziarului Kurier.

Dacă Berlinul ar urma etalonul Austriei pentru numărul de migranţi, atunci ar putea accepta 400.000 de persoane, a susţinut Faymann. “Cât timp Germania nu se exprimă direct, atunci este clar ceea ce se va întâmpla: refugiaţii vor continua să creadă că li se va permite să îşi continue drumul”, a adăugat el.

Migranţii şi solicitanţii de azil, majoritatea lor fugind de conflictele şi sărăcia din Orientul Mijlociu şi Africa, au călătorit din Grecia, au traversat ţările balcanice şi Austria şi, în cele din urmă, au ajuns în Germania. Austria a acceptat 90.000 de solicitanţi de azil în 2015, susţine Deutsche Welle.

Luna trecută, Austria a declarat că îşi închide graniţele şi că va accepta doar 80 de aplicaţii pentru azil pe zi şi un maxim de 37.500 de refugiaţi în 2016. În plus, conducerea austriacă a declarat că va permite doar unui număr de 3.200 de refugiaţi să traverseze Austria pentru a ajunge într-o altă ţară. Cancelarul german Angela Merkel a evitat să limiteze numărul de refugiaţi care pătrund pe teritoriul Germaniei.

Cancelarul austriac a declarat în septembrie 2015 că permiterea refugiaţilor să pătrundă în ţară fără controale a fost doar o soluţie temporară. Faymann a declarat ziarului Kurier că el a susţinut întotdeauna o reducere masivă a numărului de refugiaţi.

Faymann a mai precizat că ar putea lua în considerare chiar şi o acţiune juridică împotriva Uniunii Europene, care a declarat că limitarea numărului de refugiaţi primiţi reprezintă o încălcare a legii UE.

“Nu am insultat pe nimeni şi am urmărit interesele Austriei. Ca şef al guvernului, aceasta este treaba mea”, a susţinut Faymann, adăugând totuşi că măsurile propuse de UE pentru a rezolva problema refugiaţilor, pur si simplu, nu sunt suficiente şi că statele membre nu sunt unite.