Criza refugiaţilor: Grecia, supusă presiunilor pentru declararea stării de urgenţă

În faţa eşecului Uniunii Europene de a găsi până acum un răspuns comun la criza refugiaţilor, situaţia migranţilor şi solicitanţilor de azil blocaţi în Grecia şi la frontiera eleno-macedoneană rămâne nesigură.
Zeci de refugiaţi ajung pe insula elenă Lesvos, ianuarie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.03.2016

Asupra Guvernului din Atena s-au făcut presiuni pentru a declara stare de urgenţă la graniţa Greciei cu Macedonia, unde sunt blocaţi aproximativ 12.000 de migranţi şi refugiaţi, ce nu pot să îşi continue călătoria. Conform altor estimări, ar putea fi vorba de aproximativ 25.000 de persoane blocate la frontieră.

În condiţiile în care autorităţile permit doar unui număr limitat de refugiaţi să treacă graniţa, guvernatorul regiunii greceşti Macedonia Centrală doreşte să se ia măsuri urgente.

“Fosta republică Iugoslavă trebuie să îşi deschidă graniţele imediat şi Uniunea Europeană trebuie să implementeze măsuri severe împotriva ţărilor care îşi închid graniţele astăzi”, a declarat guvernatorul Apostolos Tzitzikostas, care a făcut apel la declararea stării de urgenţă.

Călătorind împreună cu cele două fiice ale sale, a fost o călătorie lungă şi periculoasă pentru Taher pentru a ajunge din Siria la graniţa eleno-macedoneană.

El speră să se reunească cu familia sa, din moment ce soţia şi fiul se află deja în Suedia.

“Am reuşit să trecem peste mari probleme şi prin situaţii dure. Am fost jefuiţi pe drum şi am pierdut totul. Chiar şi paşapoartele noastre au dispărut”, a declarat Taher.

Austria şi ţările aflate pe aşa zisa rută balcanică folosită de refugiaţi au impus restricţii la graniţe, limitând numărul de migranţi şi solicitanţi de azil ce pot pătrunde pe teritoriile lor – lucru care amplifică astfel criza din Grecia.

În timp ce UE şi Turcia urmăresc să ajungă la un consens în privinţa reducerii afluxului de migranţi în cadrul unui summit de urgenţă care va începe luni, s-ar putea ca Grecia să fie nevoită să rămână pentru alte câteva luni camera de aşteptare a Europei.

Agenţia ONU pentru Refugiaţi a avertizat că Europa nu mai dispune de prea mult timp pentru a rezolva criza.

Filippo Grandi, comisarul ONU pentru refugiaţi, a creat un plan detaliat, cu şase puncte, “pentru a gestiona şi stabiliza situaţia refugiaţilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor