Liderii UE ajung la un acord de principiu cu Turcia în privinţa crizei refugiaţilor

Liderii europeni susţin că au ajuns la un acord de principiu cu Turcia pentru ca aceasta să primească înapoi migranţii ilegali care sosesc în Grecia. Cancelarul german Merkel a declarat că acordul este o mare realizare dacă va fi implementat.
Premierul turc Ahmet Davutoglu (st) dă mâna cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker (dr) şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk după o conferinţă de presă finală la summitul UE-Turcia din Bruxelles, 8 martie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.03.2016

Într-o conferinţă de presă desfăşurată în primele ore ale zilei de marţi, după un summit de câteva ore desfăşurat în Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat un acord de principiu în privinţa căruia există speranţe că va rezolva criza migraţiei în Europa.

“Punând în aplicare ceea ce intenţionăm să facem, vom submina modelul de afaceri al traficanţilor care exploatează suferinţa umană şi vom transmite un mesaj clar că singura modalitate viabilă de a ajunge în Europa este prin canale legale. Nu va mai exista un stimulent ca sirienii să plătească criminali pentru a-i transporta peste Marea Egee. Dacă faceţi acest lucru nu numai că veţi fi trimişi înapoi în Turcia dar veţi fi plasaţi în partea de jos a listei pentru redistribuire”, a declarat Juncker, explicând faptul că Turcia va primi înapoi imigranţii ilegali care au ajuns în Grecia, inclusiv sirieni.

“Pentru fiecare sirian readmis, unul va fi redistribuit în Uniunea Europeană direct din Turcia”, a precizat Juncker.

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat după summit: “Ceea ce s-a convenit este principiul că ar putea interveni o liberalizare a vizelor pentru Turcia în luna iunie dacă sunt respectate condiţiile şi vorbim despre 72 de criterii, printre care gestionarea migraţiei şi punerea în practică a cărţilor de identitate biometrice. Dacă nu sunt aplicate criteriile, termenul fixat pentru luna iunie nu va mai exista.”

Acordul cu Turcia

Premierul turc Ahmet Davutoglu i-a uimit luni pe cei 28 de omologi din UE când a cerut ajutoare financiare suplimentare în valoare de 3 miliarde de euro şi o accelerare a călătoriilor fără vize pentru cetăţenii turci în interiorul UE, în schimbul primirii înapoi a migranţilor ilegali şi a implementării schimbului de refugiaţi sirieni de tipul unul-pentru-unul, de care a menţionat Juncker. De asemenea, pe masa negocierilor s-a aflat şi chestiunea revitalizării procesului suspendat de aderare a Turciei la UE.

După ce liderii UE au acceptat cerinţele Turciei, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a vizitat Turcia, Grecia şi Balcanii înaintea summitului, a declarat că va lucra asupra detaliilor legale necesare pentru a se putea finaliza acordul în cadrul unei întâlniri ce va avea loc în 17-18 martie, conform Deutsche Welle.

După summit, cancelarul german Angela Merkel a fost mai precaută în lăudarea acordului, declarând reporterilor: “Va fi un mare pas înainte dacă acordul va deveni o realitate”.

Peste un milion de refugiaţi şi solicitanţi de azil, proveniţi în principal din ţări zguduite de războaie din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, au ajuns în UE anul trecut. Majoritatea acestora ajung în Grecia prin Turcia, şi de acolo merg pe jos pe ruta balcanică, în speranţa că vor ajunge în Germania. Afluxul fără precedent de refugiaţi a tensionat relaţiile dintre statele UE, atât în privinţa răspunsului umanitar cât şi a celui politic. În plus, tensiunile dintre membrii blocului riscă să ducă la suspendarea zonei Schengen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor