Siria-România: relaţii istorice, oportunităţi promiţătoare pentru un parteneriat strategic

Timp de peste cinci decenii, relaţiile siriano-române s-au aprofundat în contextul în care se bazează pe o prietenie solidă şi respect reciproc, care deschid calea spre un parteneriat strategic real şi cooperare fructuoasă, notează sâmbătă agenţia de presă siriană SANA, în perspectiva vizitei preşedintelui sirian Bashar al-Assad la Bucureşti, în cursul acestei săptămâni.
Vizita lui Bashar al-Assad în România dobândeşte o importanţă specială, deoarece are loc într-un moment în care Siria încearcă să stabilească relaţii de prietenie cu vecinii săi, ca parte a viziunii sale strategice de a crea o atmosferă de cooperare regională între cele cinci mări (Mediterana-Marea Roşie-Marea Caspică-Golful-Marea Neagră) şi a stabili o reţea de cooperare pentru dezvoltare şi infrastructură, care să ajute la îmbunătăţirea securităţii şi stabilităţii în această regiune.
Având în vedere poziţia sa pe coasta de vest a Mării Negre, România a constituit, împreuna cu Siria, Turcia şi Bulgaria, un factor important pe harta regională, căruia Damascul îi acordă o mare importanţă, având în vedere perspectivele promiţătoare din aceste ţări în stabilirea reţelelor de infrastructură energetică, care sunt coloana vertebrală a economiei mondiale, şi rolul lor decisiv în conturarea politicilor internaţionale viitoare, relevă agenţia siriană.
Într-un interviu pentru SANA, ambasadorul României la Damasc, Dan Sandovici, a apreciat că vizita preşedintelui al-Assad în România va deschide o nouă pagină în relaţiile bilaterale.
''Sunt sigur că vizita va pune baza pentru o nouă etapă în relaţiile dintre cele două ţări', a spus el, adăugând că viziunea Siriei cu privire la instituirea unei atmosfere de cooperare şi dezvoltare va fi salutată şi îmbrăţişată de către România.
Relaţiile siriano-române sunt excepţionale şi istorice în contextul în care Damascul doreşte să le întărească, în lumina unei comunităţi siriene active în România, de 10.000 de persoane, şi a unei comunităţi româneşti la Damasc care depăşeşte 4.000 de persoane.
De asemenea, România încearcă să revigoreze relaţiile cu partenerii săi tradiţionali din Orientul Mijlociu. Vizita preşedintelui Traian Băsescu la Damasc, în 2008, a fost un pas spre revenirea relaţiilor tradiţionale ce leagă cele două ţări de decenii, deschizând noi perspective de cooperare.
Ambasadorul Sandovici a subliniat că Siria este un partener important pentru România, descriindu-l drept cel mai important partener economic din Orientul Mijlociu timp de decenii.
Relaţiile bilaterale au dobândit un nou dinamism din 2007, în contextul în care cele două părţi s-au angajat intens pentru a repune relaţiile pe făgaş. Cele două părţi au semnat un acord financiar care a stabilit problemele financiare nerezolvate între cele două ţări.
De asemenea, mai multe acorduri de cooperare au fost semnate privind consultări politice, încurajarea investiţiilor, evitarea dublei impuneri, scutirea misiunilor diplomatice de taxa pe valoarea adăugată, printre alte acorduri.
Seriile de reuniuni economice importante pe care cele două ţări le-au organizat cu începere din 2008 reflectă interesul reciproc de reimpulsionare a relaţiilor bilaterale.
Vizita preşedintelui al-Assad la Bucureşti lasă deschisă larg uşa cooperării cu România la nivel bilateral şi politic, în special în ceea ce priveşte conflictul arabo-israelian, prin consolidarea rolului Europei şi al Uniunii Europene /UE/ în această problemă şi venind cu noi abordări pentru a realiza o pace justă şi globală în Orientul Mijlociu, având în vedere respingerea de către Israel a cerinţelor de pace şi adoptarea unor politici ostile împotriva arabilor din teritoriile palestiniene, Înălţimile Golan siriene ocupate şi sudul Libanului, notează SANA.
''Suntem interesaţi de Siria, deoarece este o poartă pentru produsele româneşti în Orientul Mijlociu şi zona Golfului. În mod similar, România este o potenţială poartă pentru produsele siriene pe pieţele europene având în vedere că este membră a UE'', a declarat ambasadorul român.
El a adăugat că cele două ţări au un potenţial turistic mare, care le face să fie atracţii turistice importante. Diplomatul român a mai spus că relaţiile bilaterale dintre cele două popoare au fost întotdeauna solide la nivel cultural, social şi educaţional.
Potrivit ambasadorului, schimburilor comerciale au cunoscut o creştere în 2009 cu 20%, fiind estimate la 150 milioane dolari. Într-o perioadă de peste 8 luni a acestui an, volumul schimburilor comerciale a crescut cu 20%, comparativ cu 2009.