Trump neagă afirmaţia Chinei potrivit căreia nu au avut loc negocieri comerciale

Donald Trump (Anna Moneymaker / Getty Images)
Joseph Lord
25.04.2025

Preşedintele Donald Trump a respins afirmaţiile Chinei potrivit cărora cele două ţări nu au purtat negocieri comerciale în contextul războiului tarifar dintre ele.

„Au avut o întâlnire în această dimineaţă. Nu contează cine sunt 'ei'. Poate că vom dezvălui mai târziu, dar au avut întâlniri în această dimineaţă şi noi ne-am întâlnit cu China”, a declarat Trump reporterilor, fără a preciza cine a negociat în numele Statelor Unite la întâlnire.

China, între timp, a declarat că astfel de discuţii nu au avut loc.

Pe 24 aprilie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Guo Jiakun, a declarat reporterilor într-o conferinţă de presă că afirmaţiile administraţiei Trump privind discuţiile în curs sunt "ştiri false".

Guo a spus că cele două ţări "nu au purtat consultări său negocieri privind tarifele, cu atât mai puţin nu au ajuns la un acord".

În prezent, Statele Unite şi China se află într-un embargo comercial reciproc de facto, după ce Trump a impus tarife de 145% asupra Chinei, determinând adversarul să răspundă cu un tarif de 125%.

Trump a dat semne de deschidere în ceea ce priveşte atenuarea poziţiei sale faţă de tarifele impuse de China pe 22 aprilie, declarând reporterilor că Statele Unite vor fi "foarte amabile” şi că tariful final impus Chinei "nu se va apropia nici măcar de” nivelul actual de 145%.

A doua zi, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat că Trump nu a propus reducerea tarifelor americane la importurile din China în mod unilateral, răspunzând speculaţiilor că preşedintele încearcă să reducă tensiunile comerciale cu Beijingul.

Bessent a prevăzut o reducere a tensiunilor pe termen scurt şi a declarat reporterilor la un eveniment din Washington că „ambele părţi aşteaptă să discute între ele”.

„Nu cred că vreuna dintre părţi consideră că nivelurile actuale ale tarifelor sunt sustenabile, aşa că nu m-ar surprinde dacă acestea ar fi reduse de comun acord”, a declarat Bessent.

Pe 24 aprilie, Trump a comentat refuzul Chinei de a accepta avioanele construite de Boeing ca urmare a tarifelor.

„Boeing ar trebui să declare China în incapacitate de plată pentru că nu a acceptat avioanele frumos finisate pe care China s-a angajat să le cumpere. Acesta este doar un mic exemplu din ceea ce China a făcut Statelor Unite de ani de zile. [...] Şi, apropo, fentanilul continuă să intre în ţara noastră din China, prin Mexic şi Canada, ucigând sute de mii de oameni, şi ar fi bine să se oprească, ACUM!”, a declarat preşedintele într-o postare pe Truth Social.

Potrivit Casei Albe, unele produse chinezeşti, inclusiv vehiculele electrice şi seringile, se confruntă cu tarife de până la 245% din cauza efectului combinat al taxelor reciproce, al tarifelor impuse ca răspuns la precursorii fentanilului din China şi al tarifelor din secţiunea 301 impuse atât în timpul administraţiei Trump, cât şi în timpul administraţiei Biden, care variază de la aproximativ 7,5% la 100%.

Emel Akan a contribuit la acest raport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor