Siria: Opoziţia siriană lansează un apel politic, etic şi umanitar

Opoziţia siriană a lansat joi, în cadru unei întrevederi la Istanbul, un apel pentru salvarea oraşul Homs, în care a cerut livrarea de ajutoare şi arme pentru a preveni căderea acestui oraş situat în centrul Siriei, care de mult timp se află sub asediul armatei guvernului sirian.
Siria: Un copil protestează în timpul unei demonstraţii anti-regim la Homs. (Alessio Romenzi / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
04.07.2013

În cadrul unei întrevederi la Istanbul, opoziţia siriană a lansat joi un apel pentru salvarea oraşului Homs, prin care a cerut livrarea de ajutoare şi arme pentru prevenirea căderii oraşului situat în centrul Siriei, ce se află sub asediul armatei guvernului sirian, informează agenţia TMNews.

"Acesta este un apel politic, etic şi umanitar. Cerem o acţiune imediată pentru a opri asediul oraşului Homs, care riscă să cadă", a declarat pentru ziarul Farg al-Atassi, un membru al Coaliţiei anti-Assad.

"În numele locuitorilor din Homs, cerem Coaliţiei Naţionale Siriane, Statului Major General al Armatei din Siria şi ţărilor din Consiliul de Cooperare al Golfului, să ofere ajutor luptătorilor de pe frontul din Homs şi din toată Siria precum şi "arme sofisticate" pentru respingerea agresiunii lui Assad".

Dacă în Egipt, cetăţenii au o armată care îi protejează, în Siria, populaţia este obligată să se lupte împotriva a patru inamici: armata regimului, cea a miliţiilor Hezbollah, Gărzii Revoluţionare Iraniene şi a tehnologiei ruseşti care oferă imagini prin satelit", a precizat un alt membru al Coaliţiei, Abdelrahman Bactra.

În cadrul reuniunii din Istanbul s-a mai făcut un apel urgent adresat presei internaţionale, prin care i se cerea să acorde o mai mare atenţie războiului din Siria.

Apelul se adugă la cel lansat recent de medicii stomatologi din oraşul Alep, din Siria, care operează în direct via Skype, îndrumaţi de specialişti străini, deoarece nu mai există chirurgi. Doctorii ajung să fie prea epuizaţi pentru a mai ţine bisturiul în mână.

”Au mai rămas numai patru ambulanţe în total. Ies numai camuflate pentru că elicopterele lui Assad trag în ele. Există chirurgi care lucrează timp de 48 de ore fără întrerupere, iar atunci când cedează, sunt înlocuiţi de elevii lor”, au relatat medicii despre tragedia din Alep.

Potrivit ONG-urilor, războiul civil din Siria a înregistrat până în prezent peste 100.000 de victime.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor