Evenimentele violente în Siria şi Liban

Ministrul saudit de externe, printul Saud al-Faisal (centru-stanga) se indreapta spre locul de desfasurare a unei intalniri al unui comitet ministerial arab in Doha pentru a discuta despre criza siriana, 2 iunie 2012.
Ministrul saudit de externe, printul Saud al-Faisal (centru-stanga) se indreapta spre locul de desfasurare a unei intalniri al unui comitet ministerial arab in Doha pentru a discuta despre criza siriana, 2 iunie 2012. (Karim Jaafar / AFP / GettyImages)
Mioara Stoica
24.06.2013

Doisprezece morţi şi cincizeci de răniţi: oraşul Sidon, situat în sudul Libanului, la 40 de km de capitala Beirut, este în doliu după ciocnirile violente de ieri. Ciocnirile au legătură cu conflictul din Siria, dar până acum au avut impact mai ales în partea centrală şi de est a ţării, aproape de graniţă. Revoltele au izbucnit după arestarea unui angajat al şeicului sunit Ahmad al-Asir, care s-a opus implicării Hezbollahului în criza siriană, în sprijinul preşedintelui Bashar al-Assad, informează luni agenţia MISNA.

Surse din mass-media au raportat că atacul a fost urmat de "ore întregi de focuri de armă intense", care ar fi obligat localnicii să fugă. Între soldaţi şi militanţi a avut loc o ciocnire aproape de Ahmad al-Asir şi unii luptătorii ai Hezbollahului. Sursele locale au informat, de asemenea, despre neliniştile din câmpul de refugiaţi palestinezi, Ain al-Hilweh, o tabără din care şi-au făcut apariţia grupuri radicale neidentificate care au deschis focul împotriva armatei libaneze.

"Ceea ce s-a întâmplat astăzi este dincolo de tot ceea ce ne-am fi putut imagina. Armata a fost atacată cu sânge rece într-o încercare de a aprinde fitilul în Sidon, ca şi în 1975 ", se arată într-un comunicat făcut de către comandamentul militar de la Beirut, care făcea referire la izbucnirea războiului civil din Liban, care a durat 15 ani.

Armata libaneză a întărit dispozitivul militar din zona Sidon, Valea Bekaa (est) şi Tripoli (nord), blocând accesul la unele drumuri, pentru a evita extinderea tensiunii şi violenţei. Ministerul de Interne a invitat toată lumea să fie vigilentă, deoarece "prin atacul asupra armatei noastre a fost trecută o linie roşie".

Între timp, în Siria, cel puţin 14 de persoane au murit în trei atacuri: două dintre ele au lovit sedii ale poliţiei la nord şi la sud-vest de Damasc iar celălalt a lovit districtul Mazzeh 86, un cartier al oraşului, în mare parte locuit de rezidenţi de etnie Alawită.

Evenimentele violente înregistrate în Siria şi Liban au avut loc în urma unei reuniuni a Grupului de Prieteni ai Siriei, în Qatar. În Doha, ţările arabe şi occidentale care susţin rebelii - care luptă de doi ani împotriva preşedintelui Assad - au decis să "furnizeze urgent toate echipamentele şi consumabilele necesare opoziţiei siriene".

Şefii diplomaţiei din cele 11 ţări prezente la reuniune au explicat că "vrem să schimbăm echilibrul de forţe de pe teren", oferind ajutor militar direct revoltei siriane prin "Înaltul Consiliu al Armatei Siriane Libere" pentru "a-i permite să răspundă la atacurile brutale ale regimului şi aliaţilor săi".

Grupul de Prieteni ai Siriei - printre care se află, Turcia, Egipt, Arabia Saudită, Iordania, dar şi Statele Unite şi Franţa - au cerut "retragerea imediată" de pe teritoriul sirian a miliţiei libaneze Hezbollah şi a combatanţilor iranieni. Deciziile luate la Doha au fost justificate de necesitatea de a scoate din impas Consiliul de Securitate ONU, unde fiecare rezoluţie privind Siria este blocată de Rusia şi China.

Poziţia fost deja condamnată cu fermitate de Teheran: "În loc să trimită arme în Siria, unde vor avea loc alte masacre ale nevinovaţilor, Washingtonul ar face mai bine să sprijine o cale prin care să pună capăt violenţei şi un dialog naţional, astfel încât să fie sirienii cei care decid pentru ei şi pentru propriul lor viitor", a declarat pentru agenţia oficială de ştiri IRNA, Ministrul de Externe iranian, Hossein Amir Abdollahian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor