Siria: Luptele dintre grupurile de rebeli îl fac fericit pe Bashar Assad

Au trecut mai mult de 28 de luni de la începerea revoltei din Siria, şi în ciuda celor 100.000 de morţi şi 4 milioane de refugiaţi estimaţi, Bashar Assad rămâne la putere
Siria: Preşedintele Bashar al-Assad (Spencer Platt / Getty Images)
Mioara Stoica
14.07.2013

Au trecut mai mult de 28 de luni de la începerea revoltei din Siria, şi în ciuda celor 100.000 de morţi şi 4 milioane de refugiaţi estimaţi, Bashar Assad rămâne la putere. Nu numai pentru că se bucură încă de sprijinul puternicului aliat rus, ci şi pentru că în timp ce trupele sale se luptă doar împotriva unui inamic, diferite grupuri ale opoziţiei se omoară unul pe altul cu aceeaşi intensitate cu care sunt omorâte de trupele monarhiste.

Ultimul episod de luptă a avut loc astăzi, duminică - 14 iulie, între Armata siriană liberă (ASL) şi jihadiştii care au încercat să pună mâna pe armele ce aparţineau ASL-ului din partea de nord a ţării. Acest lucru a fost raportat de către Observatorul sirian al drepturilor Imani (OSDH).

O dovadă în plus a tensiunii în creştere dintre ASL, rebelii aşa-numiţi moderaţi şi cele două grupuri radicale afiliate cu Al Qaeda: Frontul de Nosra şi mai ales Statul Islamic din Irak şi Levant (Eiil). Răpiri, crime şi împuşcături s-au amplificat recent între cele două părţi care luptă amândouă împotriva regimului lui Bashar al Assad.

Ciocnirile au izbucnit în zori lângă Ras Al-Hosn, în provincia de nord a Idleb, atunci când „luptătorii grupului Eiil au încercat să profite de armele stocate în depozite ASL-ului din zonă”, a declarat pentru agenţia AFP, Rami Abdel Rahman, directorul organizaţiei OSHD.

Conflictul dintre Israel şi Siria

Forţele israeliene au fost cele care au bombardat oraşul sirian Latakia pe 5 iulie, cu intenţia, probabil, de a distruge rachetele Yakhont de producţie rusă. Acest lucru a fost raportat de către CNN, care citează trei oficiali americani.

Exploziile, despre care observatorii au raportat pe 5 iulie, sunt atribuite, spun sursele, raidurilor aeriene ale forţelor israeliene împotriva unor depozite de arme din oraşul-port sirian şi, în special, au fost făcute pentru a distruge rachetele ruseşti Yakhont pe care Israelul le consideră o ameninţare pentru forţele sale navale în Mediterana de Est. Forţele armate israeliene nu au dorit să comenteze informaţiile furnizate de CNN.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor