Siria: Oraşul Homs sub asediu de zece zile, situaţia populaţiei e critică

Pentru a zecea zi consecutiv, oraşul Homs se află sub bombele ofensivei lansate de forţele armate siriene pentru a ocupa centrul strategic al oraşului, un simbol al revoltei împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, izbucnită în urmă cu aproximativ doi ani (2012).
Distrugeri în cartierul Bab Amro din Homs, 2 mai 2012 (Joseph Eid/AFP/GettyImages)
Mioara Stoica
08.07.2013

Pentru a zecea zi consecutiv, oraşul Homs se află sub bombele ofensivei lansate de forţele armate siriene pentru a ocupa centrul strategic al oraşului, un simbol al revoltei împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, izbucnită în urmă cu aproximativ doi ani (2012).

Atacul se concentrează pe cartierele Hamidiye (centru) şi Khaldiye (nord), atacate de rachete şi mortiere, în timp ce au loc ciocniri grele între trupele din Damasc care sunt susţinute de rebeli înarmaţi necunoscuţi. Un raport despre ceea ce se întamplă în Homs, epicentrul luptei între cele două forţe, vine de la Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH) şi de la unii militanţi care publică informaţii pe Internet, dar sunt greu de verificat în mod independent.

La sfârşitul acestei săptămâni au avut loc alte violenţe în jurul Damascului - cu trei raiduri aeriene asupra cartierului Jobar (est), rachete asupra refugiaţilor palestinieni din Yarmouk (sud) şi ciocniri în districtul de Barze (nord-est) - şi în Alep (nord).

Potrivit OSDH, numai în ziua de sâmbătă cel puţin 69 de oameni şi-au pierdut viaţa. Dar conflictul sirian continuă să aibă repercusiuni şi în ţara vecină Liban, în special în Tripoli (nord) şi Sidon (sud). În estul Libiei, în apropiere de oraşul Baalbaek, două bombe au explodat pe străzi, rănind o femeie şi doi soldaţi. Pentru a face faţă la escaladarea violenţei legate de conflictul sirian, Guvernul din Insulele Fiji a autorizat desfăşurarea a altor 380 de oameni, ca o contribuţie la misiunea ONU în Golan Heights, revendicat de Siria şi Israel.

Evoluţiile de pe teren au fost comentate de noul preşedinte al opoziţiei siriene (SNC), Ahmad Jarba, la finalul unei reuniuni care a avut loc săptămâna trecută la Istanbul. "Poziţia militară a rebelilor este slabă - a spus Jarba - dar situaţia se va îmbunătăţi odată ce vor ajunge armele şi muniţiile oferite de către Arabia Saudită".

Noul reprezentant al SNC, a exclus deja participarea opoziţiei siriene la o posibilă conferinţă de pace de la Geneva, sponsorizată de către ruşi şi Statele Unite ale Americii. "În aceste condiţii, este exclusa participarea la Geneva. Dacă vom merge acolo trebuie să fim puternici pe teren, iar acum nu este aşa", a declarat noul preşedinte, denunţând "tragedia umanitară din Homs, cauzată de armata de Assad sprijinită de Iran şi Hezbollahul libanez". Jarba a propus, de asemenea, un armistiţiu preşedintelui sirian în timpul Ramadanului, care va începe mâine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor