Siria: ONU acceptă invitaţia Damascului de a discuta în legatură cu armele chimice

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a acceptat invitaţia guvernului sirian de a întreprinde "consultări" cu privire la presupusa folosire a armelor chimice în conflict, a raportat un purtător de cuvânt al ONU, Martin Nesirky.
Banner denunţându-l pe preşedintele sirian Bashar Assad, în timpul unui miting împotriva liderului iranian Mahmoud Ahmadinejad, în faţa sediului ONU, 26 septembrie 2012, New York (Mario Tama / Getty Images)
Mioara Stoica
11.07.2013

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a acceptat invitaţia guvernului sirian de a întreprinde "consultări" cu privire la presupusa folosire a armelor chimice în conflict, a raportat un purtător de cuvânt al ONU, Martin Nesirky.

În luna martie, ONU a numit două persoane să efectueze o misiune de cercetare privind armele chimice din Siria: Ake Sellstrom, om de ştiinţă suedez şi Angela Kane, Înalt Reprezentant pentru probleme de dezarmare, care se vor deplasa la Damasc. Data nu a fost încă stabilită, informează joi agenţia MISNA.

Obiectivul este acela de a "termina consultările cu privire la modalităţile şi cererile de cooperare solicitate" privind o posibilă misiune a inspectorilor ONU pe teren.

Cu toate acestea, poziţia Damascului cu privire la natura şi scopul misiunii ONU nu s-a schimbat, după cum s-a subliniat de către ambasadorul Damascului, Bashar Jaafari. Guvernul doreşte ca ancheta să se concentreze pe un episod atribuit opoziţiei, care a utilizat gaz sarin în timpul unui atac pe 19 martie în zona Alep şi continuă să respingă acuzaţii similare împotriva forţelor loialiste, aşa cum au acuzat Franţa şi Marea Britanie.

În ce priveşte episodul din Alep, a făcut
ieri referire şi Armata Siriană Liberă (ASL) care a respins acuzaţiile Rusiei, care susţine că are dovezi conform cărora rebelii au folosit gaz sarin. Un membru senior al ASL, Louay Moqdad, a afirmat în replică peste 10 ţări au "dovezi clare" care demonstrează că Damascul ar fi folosit arme chimice împotriva civililor în cel puţin 15 localităţi diferite.

Între timp, Coaliţia Naţională a opoziţiei i-a cerut lui Bashar al-Assad să accepte un armistiţiu în Homs pe timpul Ramadanului.

Simbol al revoltei împotriva guvernului, oraşul Homs, se află de aproape două săptămâni în centrul unei ofensive masive întreprinse de forţele guvernului, care vor să recâştige poziţiile ocupate de rebeli, provocând între timp mari suferinţe populaţiei civile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor