O acţiune limitată ca timp şi anvergură în Siria ar putea escalada spre un război amplu (Kommersant)

Preşedintele SUA, Barack Obama, a luat decizia definitivă privind desfăşurarea unei operaţiuni militare limitate împotriva Siriei. Totuşi, liderul american intenţionează să-şi asigure aprobarea Congresului, care se va reuni abia peste o săptămână.
Preşedintele american, Barack Obama. (Alex Wong / Getty Images)
Epoch Times România
02.09.2013

Preşedintele SUA, Barack Obama, a luat decizia definitivă privind desfăşurarea unei operaţiuni militare limitate împotriva Siriei. Totuşi, liderul american intenţionează să-şi asigure aprobarea Congresului, care se va reuni abia peste o săptămână. Potrivit unei surse de informaţie a cotidianului rus Kommersant, în mod sigur congresmenii vor vota în favoarea atacului. Aceasta înseamnă că operaţiunea SUA devine aproape inevitabilă. Cu toate acestea, experţii sunt de părere că o acţiune din start limitată ca anvergură şi timp contravine principiilor de planificare militară ale SUA din ultimele decenii.

Barack Obama a făcut declaraţia-cheie sâmbătă. 'Ce semnal vom transmite dacă un dictator ucide cu gaz sute de copii şi nu plăteşte pentru aceasta niciun preţ?', a întrebat preşedintele SUA, pentru a răspunde tot el: un semnal din partea SUA ar trebui să devină o acţiune armată limitată. De altfel, Obama a subliniat că operaţiunea din Siria nu trebuie să arate ca un rezultat al acţiunilor sale unilaterale şi din acest motiv el intenţionează să obţină aprobarea Congresului.

În opinia sursei citate de Kommersant apropiate Departamentului de Stat al SUA, 'probabilitatea ca membrii Congresului SUA să respingă solicitarea preşedintelui de a sprijini operaţiunea în Siria este mică'. Interlocutorul ziarului rus a explicat că problema nu constă în manifestarea de slăbiciune sau în lipsa unei baze incontestabile de dovezi: 'pentru preşedinte este extrem de importantă opinia poporului, de aceea el a recurs la acest pas' (de a cere aprobarea Congresului).

Cu toate acestea, Barack Obama a dat de nenumărate ori de înţeles înainte că este gata să înceapă operaţiunea din Siria şi fără permisiunea Congresului. De altfel, la fel a acţionat în timpul campaniei irakiene din 2003 şi predecesorul său, George W.Bush, aminteşte Kommersant.

Congresul SUA, care la ora actuală se află în concediu, îşi va relua activitatea abia pe 9 septembrie, însă oponenţii republicani ai preşedintelui american - preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, şi liderul minorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell - au salutat deja intenţia lui Barack Obama de a cere sprijin din partea congresmenilor.

În acest fel, preşedintele SUA se asigură în faţa celor care ar dori să-l acuze că, iniţiind un război împotriva Siriei, el a ignorat voinţa poporului şi congresmenilor. Cu toate acestea, succesul viitoarei acţiuni le stârneşte experţilor suspiciuni, subliniază cotidianul rus menţionat.

'Cel mai rău lucru care se poate imagina este o operaţiune militară limitată ca timp şi anvergură. Acest lucru se soldează în mod inevitabil cu aceea că partea asupra căreia se doreşte exercitarea de presiuni ştie că trebuie să aibă puţină răbdare şi totul se va termina. Din punct de vedere militar, acesta este un drum spre nicăieri', consideră expertul militar rus Aleksandr Golţ, redactor-şef adjunct al publicaţiei electronice 'Ejednevnîi Jurnal'. În opinia lui Golţ, 'anunţând o operaţiune limitată împotriva Damascului, Obama a încălcat principiul fundamental al planificării militare a SUA, care constă în aceea că, dacă se ia o decizie privind utilizarea forţei, aceasta se utilizează masiv, până la înregistrarea unui rezultat concret'.

Golţ nu exclude posibilitatea ca utilizarea limitată a forţei să se transforme într-un război amplu. 'Războiul din Vietnam a început cu aceea că preşedintele Kennedy a trimis iniţial acolo consilieri militari americani, iar apoi succesorul său, Johnson, a decis desfăşurarea unui contingent militar limitat, în scopul apărării acestor consilieri. Cum s-au terminat în final toate acestea, se ştie foarte bine', a amintit interlocutorul ziarului rus.

Cu această opinie este de acord şi vicepreşedintele 'PR-Ţentr', Dmitri Polikanov. 'O ameninţare amânată încetează să mai fie ameninţare şi în mare parte îşi pierde sensul din punct de vedere militar, deoarece ea îi permite adversarului să se pregătească pentru atac, să evacueze obiective şi tehnica militare şi să reducă în acest fel la minim pierderile sale', a explicat Polikanov. 'Mai mult decât atât, operaţiunea armată l-ar putea determina pe preşedintele Assad să întreprindă acţiuni mai hotărâte, iar aceasta înseamnă un rezultat exact opus (celui dorit de SUA)', atenţionează expertul.

Principalul motiv pentru care Barack Obama a decis 'amânarea acţiunii de forţă' împotriva Damascului îl constituie, potrivit experţilor, agenda internă. 'Fiind laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Obama se gândeşte şi la cum va rămâne în istoria americană. Spre deosebire de preşedintele Bush, Obama, jurist ca formaţie profesională, este preocupat să confere legitimitate acţiunilor sale, cu atât mai mult cu cât aliatul britanic nu i-a sprijinit planurile, ceea ce a devenit pentru el o puternică lovitură şi o mare surpriză. În această situaţie, Obama vrea cel puţin să împartă responsabilitatea cu Congresul, atunci când fiecare congresmen va da un răspuns la întrebarea pe care preşedintele SUA a decis-o deja pentru sine', a declarat directorul Centrului Carnegie din Moscova, Dmitri Trenin.

După cum subliniază Trenin, 'preşedintele Obama este într-o măsură mai mare politician, decât geopolitician, iar prioritară pentru el rămâne componenta americană internă'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor