Cameron încearcă să-şi recâştige autoritatea după afrontul privind Siria

Premierul britanic David Cameron, a cărui ţară în prezent nu face parte din alianţa pentru o eventuală intervenţie militară în Siria – în alianţă rămân numai SUA şi Franţa -, se confrunta cu sarcina dificilă de a-şi recăpăta autoritatea pe plan intern după înfrângerea istorică suferită în parlament, informează sâmbătă AFP.
Premierul britanic David Cameron. (PAUL ROGERS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.09.2013

Premierul britanic David Cameron, a cărui ţară în prezent nu face parte din alianţa pentru o eventuală intervenţie militară în Siria – în alianţă rămânând până la acest moment numai SUA şi Franţa -, se confrunta cu sarcina dificilă de a-şi recăpăta autoritatea pe plan intern după înfrângerea istorică suferită în parlament în ce priveşte o intervenţie militară în Siria, informează sâmbătă AFP.

Prim-ministrul a insistat pentru o acţiune militară în urma suspectului atac cu arme chimice din 21 august. SUA susţine că în atac au fost ucişi 1.429 de oameni (dintre care 426 de copii) şi atacul a fost făcut de guvernul sirian.

David Cameron îl sprijină pe Barack Obama în problema Siriei după ce preşedintele american a declarat că va cere Congresului să se voteze ca acţiune militară. Într-un tweet, Prim-ministrul a spus: "Eu înţeleg şi susţin poziţia lui Barack Obama privind Siria."

Fostul lider al liberal-democraţilor, Lordul Ashdown a declarat că Marea Britanie ar putea acum să "reconsidere" decizia de a nu interveni în Siria. Această poziţie vine după ce parlamentarii au blocat votul pentru o intervenţie militară.

Înfrângerea de joi a guvernului britanic a venit ca o surpriză şi l-a determinat pe cancelarul George Osborne să îndemne la "căutarea sufletului naţional" în ce priveşte rolul Marii Britanii în lume.

Mai multe ziare britanice scriau sâmbătă despre o eventuală remaniere guvernamentală după veto-ul parlamentar cu privire la posibila intervenţie militară în Siria, afront cu care nu s-a confruntat niciodată un guvern britanic în ce priveşte o acţiune militară în ultimii peste 230 de ani.

Autoritatea lui David Cameron a fost deteriorată de 30 de membri din Partidul său Conservator şi, în plus, 10 membri ai guvernului său de coaliţie nu au participat la votul crucial de joi seara din Camera Comunelor, convocată de urgenţă de către acesta.

Doi dintre ei, ministrul pentru dezvoltare internaţională, Justine Greening şi secretarul de stat pentru afaceri externe, Mark Simmonds, au explicat, jenaţi, că nu au auzit semnalul care le cerea parlamentarilor să voteze.

Cei doi miniştri ar putea să plătească pentru greşeala lor cu ocazia unei posibile remanieri ce ar putea să aibă loc săptămâna viitoare, la fel ca şi mulţi alţi membri ai guvernului care nu s-au întors din vacanţă în pofida convocării lansate de Cameron, conform relatărilor Daily Telegraph.

Ziarul, la fel ca şi tabloidul cu tendinţă laburistă Daily Mirror, au scris că este vizat şi 'chief whip' George Young, responsabil cu impunerea disciplinei de partid pentru parlamentarii conservatori.

Ziarele au folosit cuvinte grele precum 'dezastru', 'eşec răsunător', pentru a ilustra înfrângerea dureroasă suferită de David Cameron aflat de trei ani la putere.

Înfrângerea suferită este rezultatul faptului că premierul a acţionat rapid şi a părut să nu ia în considerare reticenţa opiniei publice şi a parlamentarilor - inclusiv a celor din propria sa tabără - faţă de o astfel de acţiune, în condiţiile în care ţara este încă marcată de amintirea războiului din Irak din 2003 şi a pretinselor arme de distrugere în masă ale lui Saddam Hussein care au justificat invazia americano-britanică, notează AFP.

În 2003 predecesorul lui Cameron, Tony Blair, a intrat în Irak împreună cu SUA, după veştile conform cărora Saddam Hussein ar fi avut arme de distrugere în masă. Ştirea s-a dovedit falsă. Precedentul creează acum probleme coaliţiei dintre Cameron (conservator) şi Ed Miliband, laburist.

Consiliul de Securitate al Marii Britanii susţine atacul în unanimitate.

Un amendament propus de Partidul Laburist cere ca Marea Britanie să sprijine acţiunea militară numai după ce Consiliul de Securitate al ONU examinează raportul inspectorilor trimişi în teren.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor