Putin acuză “agenţiile străine de spionaj” că susţin terorismul pentru a destabiliza Rusia
alte articole
“În general, activitatea tot mai intensă a serviciilor speciale străine împotriva noastră şi a aliaţilor noştri este evidentă”, a declarat Putin săptămâna trecută, fiind citat de Bloomberg, fără a specifica la care naţiuni se referă. “Există operaţiuni pentru influenţarea proceselor politice şi sociale interne din ţara noastră”.
AP a relatat că, pe baza unui raport nesecretizat publicat săptămâna trecută de serviciul de informaţii al Pentagonului (DIA), liderii de la Kremlin sunt convinşi că SUA intenţionează să schimbe regimul din Rusia, “o temere care este alimentată de tensiunile şi competiţia militară în creştere între foştii inamici ai Războiului Rece”.
“Kremlinul este convins că SUA pregăteşte terenul pentru schimbarea regimului din Rusia, o convingere care este întărită şi mai mult de evenimentele din Ucraina”, notează raportul, făcând referire la afirmaţiile guvernului rus că SUA a orchestrat protestele stradale masive ce au dus la alungarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici la începutul anului 2014. Rusia a răspuns imediat prin anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea şi susţinerea separatiştilor pro-ruşi în estul Ucrainei, unde aceştia se luptă cu forţele guvernamentale începând cu aprilie 2014. În acest conflict, conform datelor ONU, peste 10.000 de persoane au fost ucise, atât soldaţi cât şi civili.
Potrivit AP, raportul de 116 pagini descrie Rusia ca fiind tot mai îngrijorată din cauza Statelor Unite. Raportul mai dezvăluie neîncrederea profundă şi de durată a Moscovei faţă de eforturile SUA de promovare a democraţiei în jurul lumii şi faţă de ceea ce [Kremlinul] consideră că este o campanie americană de a impune un set unic de valori globale.
“Moscova este îngrijorată că SUA încearcă să dicteze un set de norme internaţionale acceptabile care ameninţă fundaţiile puterii Kremlinului prin faptul că oferă o licenţă pentru interferarea externă cu problemele interne ale Rusiei”, se mai arată în raportul Pentagonului. Intitulat “Puterea Militară a Rusiei”, raportul reprezintă prima astfel de evaluare nesecretizată a agenţiei americane în peste două decenii.
În plus, raportul se referă la evoluţiile militare recente, concentrându-se pe Orientul Mijlociu.
Astfel, raportul citează exemplul intervenţiei militare ruseşti în Siria în 2015. Kremlinul a descris intervenţia sa ca un efort de combatere a luptătorilor jihadişti din grupul Statul Islamic. Dar, Washingtonul a declarat că Moscova l-a susţinut în mare parte pe liderul sirian Bashar al-Assad oferindu-i de ajutor aerian pentru ofensiva militară siriană împotriva forţelor opoziţiei – unele dintre aceste grupuri rebele, aşa-zis moderate, fiind susţinute de SUA şi aliaţi ai săi.
Raportul mai arată că intervenţia rusă din Siria urmăreşte, de asemenea, să elimine elementele jihadiste care provin de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice cu scopul de a-i împiedica pe acei luptători să se întoarcă acasă şi să ameninţe Rusia. Oricum, raportul creditează intervenţia rusă pentru “schimbarea întregii dinamici a conflictului, susţinerea regimului Assad şi asigurarea faptului că acel conflict nu va fi soluţionat fără acordul Moscovei”.