Singura librărie românească din Italia şi-a deschis porţile

Epoch Times România
29.05.2009

Românii din capitala Italiei pot cumpăra cărţi în limba română semnate de mari autori clasici sau de unii autori străini la modă, dar şi integrame şi CD-uri cu manele de la Librăria "Mihai Eminescu", singura unitate românească de gen din Peninsulă, aflată în centrul comercial românesc "La Strada".

Aflată lângă o alimentară, o cofetărie, un magazin cu rochii de mireasă, un birou de transfer de bani şi reprezentanţele a două companii de transport, toate destinate în principal publicului românesc şi integrate în centrul comercial inaugurat în luna martie, librăria românească şi-a deschis oficial porţile abia la sfârşitul săptămânii trecute, după ce au fost obţinute toate avizele de funcţionare necesare de la autorităţile italiene.

În oferta sa se află circa 500 de titluri reprezentând dicţionare şi ghiduri de învăţare a limbilor română, italiană, dar şi engleză şi spaniolă, cărţile unor autori clasici ai literaturii române cum ar fi Eminescu, Slavici, Caragiale, Rebreanu, ediţii pentru copii ale unor titluri din Topârceanu, Coşbuc, Agârbiceanu, Sadoveanu, Cezar Petrescu, dar şi unele titluri străine ale lui Andersen, Kipling cărţi religioase, literatură comercială gen SF, romane poliţiste şi de aventuri, precum şi reviste glossy sau de integrame, CD-uri cu muzică românească, dar şi manele.

De asemenea, românii care trec pragul librăriei pot achiziţiona şi filmele istorice clasice cum ar fi "Mihai Viteazul", "Mircea", "Noi cei din linia întâi", acestea rulând în permanenţă pe ecranul plat al unui televizor.

"În viitor dorim să mărim la circa 3.000 numărul titlurilor disponibile la vânzare imediată", a precizat pentru Agerpres Valentin Dăeanu, principalul acţionar al centrului comercial şi al librăriei. El a adăugat că nivelul cultural mediu al cărţilor existente în librărie corespunde nivelului social al majorităţii românilor din Italia, iar celor care doresc să achiziţioneze opere de un nivel intelectual mai ridicat li se oferă posibilitatea cumpărării prin comandă, cu livrare în termen de 7 zile.

"Ne-am dori foarte mult să aibă succes în primul rând cărţile pentru copii şi cele ale autorilor clasici români care se găsesc atât de greu în Italia, dar sunt atât de necesare pentru ca elevii români înscrişi în şcolile italiene să aibă o educaţie românească, să cunoască cultura noastră", spune Dăeanu, arătând că în primele zile de după deschiderea librăriei s-au vândut într-adevăr peste 30 de exemplare din poeziile lui Mihai Eminescu.

"Cel mai bine s-au vândut până acum cărţile lui Dan Brown, foarte citit de italieni şi se pare că moda s-a transmis şi la români. Pe urmă, merg bine vânzările la reviste şi integrame pentru că în apropriere este gara Tiburtina, prin care trec zilnic mii de români navetişti şi de unde pleacă şi vin şi cursele de autocare ce fac legătura cu România. Se vând şi dicţionarele şi cărţile clasicilor români", povesteşte librarul Roxana Lupu.

Printre clienţii librăriei se numără şi soţii Câmpeanu, veniţi în urmă cu cinci ani de la Târgu-Neamţ în Italia, la Tivoli, şi având un copil de 9 ani pe care l-au adus în urmă cu doi ani din România. "A făcut numai clasa I-a în România şi ne bucurăm că a învăţat totuşi cât de cât să scrie şi să citească româneşte pentru că sunt mulţi copii români aici de vârsta lui care nu mai vorbesc limba şi scriu şi citesc numai în italiană. Acum vrem să îi mai cumpărăm câteva cărţi normale, pentru vârsta lui, să îl stimulăm să citească mai mult în română. E foarte bună ideea cu librăria şi sigur că o să mai venim aici, data viitoare o să îl aducem şi pe băiet", spun soţii Câmpeanu.

Abundenţa titlurilor religioase de pe rafturile librăriei este explicată prin faptul că un procent ridicat al celor care trec pragul centrului comercial este reprezentat de femeile românce angajate ca menajere sau îngrijitoare de bătrâni, care petrec mult timp închise în casă, iar din cauza singurităţii şi dorului de familie resimt o mare înclinaţie spre spiritualitatea religioasă.

Proprietarii librăriei consideră că iniţiativa lor va avea succes nu numai pentru că plănuiesc introducerea în ofertă a mai multor lucrări reprezentative italiene, organizarea unui festival al cărţii în luna iunie şi chiar găzduirea unor lansări de carte, ci şi pentru că preţurile cărţilor nu sunt deloc mari.

"Preţurile sunt comparabile cu cele din România pentru că adaosul nostru comercial este foarte mic, nu vizăm neapărat realizarea unui profit imediat cu această librărie, afacerea cu centrul comercial fiind susţinută în principal de biroul de transfer de bani. În plus, în Italia TVA-ul pentru cărţi este zero, spre deosebire de 20% în România, adică exact procentul care ar însemna preţul transportului", menţionează Dăeanu.

Un stand cu carte românească a mai fost deschis la Roma într-o librărie italiană, însă a fost închis după câteva luni din lipsă de clienţi; la fel s-a întâmplat cu iniţiativa unei alte librării italiene din Torino.

Pe lângă CD-urile, revistele şi cărţile aduse în bagaje din ţară, cei peste un milion de români din Italia mai au la dispoziţie în oraşele mari ca Roma, Torino, Milano, Verona, Padova, tarabele cu CD-uri piratate şi numere vechi ale unor reviste din ţară, amplasate în preajma locurilor de întâlnire duminicală sau în locurile publice pe unde trec de obicei românii spre locul de muncă.

Iar în gările Termini şi Tiburtina din Roma, pe unde trec zilnic mai multe zeci de mii de navetişti români, se găsesc reviste de integrame româneşti chiar şi la punctele de distribuţie a presei italiene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor