Sindicatele din Radioul Public: Se pregătesc epurări ale salariaţilor „nealiniaţi”

Federaţia Română a Jurnaliştilor mediasind se solidarizează cu protestele organizaţiilor salariaţilor din Societatea Română de Radiodifuziune (SRR), Sindicatul Unit al Salariaţilor Radio România (SUSRR) şi Sindicatul Profesioniştilor din Media şi Cultura Română (SPCMR), care contestă modul ilegal şi abuziv în care administraţia condusă de Ovidiu Miculescu a pregătit aşa-zisa evaluare profesională a angajaţilor, ce ar urma sa aibă loc în perioada 1-15 februarie 2015.
Sediul Radiodifuziunii Române (Epoch Times România)
Loredana Diacu
28.01.2015

Federaţia Română a Jurnaliştilor Mediasind se solidarizează cu protestele organizaţiilor salariaţilor din Societatea Română de Radiodifuziune (SRR), Sindicatul Unit al Salariaţilor Radio România (SUSRR) şi Sindicatul Profesioniştilor din Media şi Cultură Română (SPCMR), care contestă modul ilegal şi abuziv în care administraţia condusă de Ovidiu Miculescu a pregătit aşa-zisa evaluare profesională a angajaţilor, ce ar urma să aibă loc în perioada 1-15 februarie 2015.

Sindicatele din Radioul Public (SRR) contestă modul în care administraţia Miculescu (preşedintele incompatibil al SRR) foloseşte evaluările drept armă de epurare a salariaţilor „nealiniaţi” şi consideră că evaluările, organizate pe principii de intimidare şi forţă, lasă loc pentru abuzuri şi răzbunări, afectând obiectivitatea acestui proces, informează FRJ Mediasind, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

"Metodologia de evaluare încalcă, în mod flagrant, prevederile Codului Muncii.", se mai precizează în comunicat.

Sindicatul Unit al Salariaţilor Radio România susţine că administraţia a dat dispoziţie ca cel puţin trei persoane din fiecare departament să primească calificativul nesatisfăcător”, aceştia urmând să fie pe lista de concediere.

"O astfel de optică aminteşte de practici comuniste, de care nu credeam că vom mai auzi în societatea noastră.", acuză sindicatele.

„Aceste evaluări, atâta vreme cât nu au stipulate criteriile în Contractul Individual de Muncă (în conformitate cu legislaţia în vigoare, art.17 alin.(4) din Codul Muncii, republicat) pot derapa, devenind o armă menită să lapideze profesional, servind diverse interese” se arată în sesizarea SPMCR.

Sindicaliştii mai acuză că acest ultim abuz care se pregăteşte se adaugă numeroaselor nereguli şi ilegalităţi comise în Radioul Public şi semnalate în nenumărate rânduri decidenţilor politici.

„Lipsa precizării obiectivelor care ar trebui realizate în grile, în emisiuni, a intenţiilor concrete care să deosebească grilele de programe (în acest moment, la rândul lor, cel puţin neclare), lipsa bugetelor emisiunilor - reprezintă o stare de fapt simptomatică şi îngrijorătoare la nivelul SRR, care tinde să decadă din rolul şi statutul de Societate Naţională Publică, la acela de simplu radio comercial. Dovezi ale acestei direcţii periculoase pe care s-a angajat actualmente SRR sunt: structurile emisiunilor, clock-ul ce nu ţine cont de conţinutul intervenţiei, dispariţia emisiunilor care promovau genurile publicistice majore-ancheta, dezbaterea, interviul de personalitate, studiul de caz, campaniile de interes naţional etc. – şi actuala “selecţia muzicală” care reprezintă o fractură gravă faţă de tradiţia clădită în cei peste 85 de ani de activitate a postului public”, precizează SPMCR.

Aceeaşi organizaţie reaminteşte de „existenţa unor flagrante şi multiple situaţii de incompatibilitate şi ilegalitate (stabilite prin hotărâri judecătoreşti) în care se află persoane ce deţin funcţii de conducere în SRR”.

FRJ Mediasind mai precizează în comunicatul de presă că va spijini, prin organizaţiile afiliate din SRR, orice demers întreprins pentru anularea acestor „evaluări”, susţinând, totodată, necesitatea adoptării unor criterii de apreciere a muncii bazate pe fundamente ştiinţifice, corespunzătoare normelor europene în domeniu.

"Radioul Public, instituţie plătită din banii cetăţenilor trebuie, în acelaşi timp, să se elibereze de controlul politic, pentru a se manifesta ca un adevărat catalizator al energiilor naţionale, continuând în felul acesta o tradiţie de peste opt decenii.", concluzionează Mediasind.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor