Sindicaliştii desfiinţează Legea Salarizării Unitare

Prezenţi la dezbateri în Parlament, reprezentaţii principalelor confederaţii sindicale au "spulberat" legea salarizării unitare, despre care Olguţa Vasilescu susţinea cândva că ar trebui să mulţumească pe toată lumea.
Preşedintele Cartel ALFA, Bogdan Hossu. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
16.05.2017

Prezentat de PSD drept un izvor de bunăstarea pentru bugetari, proiectul legii salarizării bugetarilor a fost criticat marţi în bloc de reprezentanţii confederaţiilor sindicale în debutul dezbaterilor la Legea salarizării unitare din Comisia de muncă din Senat.

Pe lângă criticile privind atât principiile actului normativ, cât şi cele punctuale, sindicaliştii au avansat şi amendamente specifice. Sesizată pe fond, Comisia îşi va elabora Raportul până la finalul săptămânii, relatează Mediafax.

Principalele critici exprimate de liderii sindicali

Preşedinte CNSLR Frăţia, Leonard Bărăscu, a ridicat problema plafonării sporurilor la 30%, ceea ce ar ridica dificultăţi majore de plată a personalului medical, care face gărzi sau lucrează în condiţii periculoase.

De partea sa, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a acuzat faptul că legea conţine atât inadvertenţe cât şi exprimări ambigui, ceea ce lasă loc de prea mult liber arbitru responsabililor de resurse umane ale fiecărei instituţii publice.

De asemenea, Hossu a mai remarcat că Legea salarizării unitare nu mai este una unitară, domeniul administraţiei publice locale, de exemplu, neavând o definiţie în sistemul grilei de salarizare.

Nu în ultimul rând, Hossu a reamintit că sporul nu trebuie să deformeze ierarhia unei grile, fiind necesar să fie aplicat conjunctural.

La rândul său, Dumitru Coarnă, de la Sindicatul Poliţiştilor, a susţinut că plafonarea sporurilor "goleşte norma de conţinut", astfel încât, paradoxal, creşterea salariului de bază cu 100%, promisă de guvernanţi, ar conduce la scăderea salariilor în plată.

Cosmin Andreica de la BNS a criticat şi el faptul că proiectul de lege al salarizării unitare nu impune o salarizare unitară, întrucât „o parte dintre familiile ocupaţionale beneficiază mai mult decât celelalte.”

La dezbateri a luat parte şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, aceasta ţinând să infirme temerile sindicaliştilor potrivit cărora salariile în plată ar urma să fie mai mici după aplicarea legii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor