DNA cere arest la domiciliu pentru Arhiepiscopul Tomisului
alte articole
Procurorii au cerut înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu pe motiv că Arhiepiscopul Tomisului ar fi încălcat obligaţiile impuse de măsura preventivă aplicată, mai exact ar fi demarat activităţi de accesare a fondurilor europene, fapt care i-a fost în mod expres şi neechivoc interzis.
“În concret, la data de 12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ştefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în acelaşi dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului şi pe numitul Petrescu Teodosie, precum şi să semneze şi să depună documentaţia pentru obţinerea adeverinţei de suprafaţă de la Primăria Ovidiu, cu suprafaţa de 342,52 ha teren, din care 188, 75 ha vie. Adeverinţa era necesară a fi folosită în relaţia cu APIA (Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură), din care să reiasă că Cooperativa Agricolă Constanţa Tomis figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188,75 ha”, conform cererii procurorilor.
Ştefan Aurelian este una dintre persoanele trimise în judecată în acelaşi dosar alături de IPS Teodosie, iar adeverinţa de suprafaţă ar fi fost necesară în cadrul cererii unice SAPS în legătură cu care inculpatul a şi fost trimis în judecată.
Astfel, prin emiterea împuternicirii către Ştefan Aurelian, IPS Teodosie a încălcat două obligaţii: să nu desfăşoare nicio activitate ce implică accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuşi şi să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi din dosar, de martori, experţi şi să nu comunice direct sau indirect cu aceştia.
Potrivit DNA, “Una dintre faptele pentru care inculpatul PETRESCU TEODOSIE a fost trimis în judecată - cea aferentă campaniei 2016 - era tocmai aceea că, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, folosindu-se de interpusa Cooperativa Agricolă Tomis, reprezentată de inculpatul ŞTEFAN AURELIAN, a încercat să acceseze fonduri europene prin APIA, declarând în fals că foloseşte anumite suprafeţe agricole”.
IPS Teodosie este acuzat de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Până la pronunţarea asupra cererii înaintate de DNA către Curtea de Apel Constanţa, pe rolul căreia se află în stare de judecată dosarul, se va menţine măsura controlului judiciar.