Şi dacă ar câştiga socialiştii în Germania, tot va continua austeritatea

Cotidianul spaniol El Pais a organizat o dezbatere privind alegerile din Germania, din 22 septembrie, la sediul Comisiei Europene din Madrid.
(photos.com)
Epoch Times România
19.09.2013

Cotidianul spaniol El Pais a organizat o dezbatere privind alegerile din Germania, din 22 septembrie, la sediul Comisiei Europene din Madrid.

Sunt unii care se aşteaptă la o schimbare de direcţie a politicilor de austeritate, dacă Angela Merkel nu va forma din nou guvernul. Totuşi, secretarul de stat pentru Uniunea Europeană, Íńigo Méndez de Vigo, participant la dezbateri, crede că 'Germania este mulţumită de cum merg lucrurile şi că nu se va schimba nimic cu aceste alegeri, nici măcar dacă ar câştiga socialiştii', notează joi într-un articol ziarul El Pais. Mendez de Vigo crede că prin această 'criză germanii şi-au dat seama că au model de succes care trebuie vândut' şi că restul ţărilor UE trebuie să le imite modelul.

O perioadă de timp 'a existat un consens privind medicamentul german, austeritatea, care mergea în direcţia bună, dar s-a înţeles că dozele nu pot fi egale pentru toate ţările', a spus politicianul spaniol. Potrivit afirmaţiilor sale, în următoarele luni 'vom avansa spre o Uniune Bancară, mai mult decât credem. Ceea ce nu cred însă este ca Germania să-şi schimbe implicarea în politica externă. Nu ne aşteptăm la multe schimbări în acest aspect', a subliniat Mendez de Vigo.

La dezbaterea, moderată de directoarea adjunctă a ziarului El Pais, Berna Gonzalez Harbour, a participat şi directorul European Council on Foreign Relations (ECFR), din Madrid, Jose Ignacio Torreblanca, potrivit căruia 'Merkel este un lider extraordinar în ce priveşte satisfacerea aşteptărilor germanilor'. Motiv pentru care nici el nu mizează pe o schimbare substanţială după alegeri.

În opinia sa, 'Germania a luat decizii pozitive' precum a nu lăsa Grecia să se prăbuşească şi în apărarea euro. Însă 'scutul de credibilitate de care are nevoie moneda unică nu a fost construit în mod complet şi mai sunt încă multe teme neterminate'. Potrivit analistului spaniol, criza a demonstrat că proiectul european 'nu este viabil fără convergenţă economică'. 'În Germania nu se vorbeşte de aceleaşi probleme ca în restul Europei', a rezumat Ulrike Guerot, cercetătoare principală la ECFR din Berlin. 'Este o ţară care pare foarte dezvoltată, dar sunt şi acolo oameni care nu o duc bine. Iar acestor oameni nu li se pare corect să-şi cheltuiască banii pentru a salva, de exemplu, Grecia', a spus ea.

Potrivit lui Guerot, 'dacă dezbaterea propusă este între bogaţii germani şi grecii săraci, atunci este cu siguranţă greşită şi trebuie schimbaţi termenii'. La întrebările participanţilor, Guerot s-a referit şi la imigranţii europeni care au plecat să-şi caute un loc de muncă pe teritoriul german. 'Germania atrage imigranţi din restul Europei. Şi presupun că mulţi nu se vor mai întoarce. Dar a fost mereu aşa: Germania a trimis milioane de imigranţi în SUA în secolul XX'.

Cercetătoarea s-a referit şi la momentul prielnic, pe care îl traversează această ţară, a cărei 'bunăstare' se va menţine cel puţin câţiva ani. 'Întrebarea care se pune este cum se va redistribui această bogăţie', a conchis ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor