Romii din satul românesc Ponorata trăiesc în condiţii 'aproape de neimaginat în Europa' (presă)
alte articole
Ponorata este un sat din nordul României (judeţul Maramureş) care nu apare pe nicio hartă, este rar vizitat de autorităţi, iar locuitorii trăiesc în condiţii aproape medievale, scrie Daily Mail.
Satul este locuit de 500 de romi, care îşi duc existenţa într-o sărăcie şi într-o mizerie lucie, aproape de neimaginat în Europa. Puţini au acces la electricitate şi peste 90% sunt analfabeţi şi şomeri. Ei au supravieţuit aici căutând hrană prin împrejurimi, cu ajutoare de la stat şi lucrând cu ziua.
Oamenii din Ponorata trăiesc în condiţii aproape medievale, iar colibele lor de lemn, cu o singură cameră şi izolate cu un amestec de lut şi paie, găzduiesc familii de până la 15 membri. Cei mai mulţi trăiesc în astfel de colibe de una sau două camere, din lemn, lut şi paie, care uneori se prăbuşesc. Locuitorii au o singură fântână,care deserveşte această comunitate, foarte rar vizitată. Răspunderea administrativă pentru sat revine oraşului Coroieni, din apropiere, însă localnicii susţin că aceasta se limitează la vizitele ocazionale ale oficialilor.
Pentru romii din Ponorata, căruţele trase de cai sunt principalele mijloace de transport, dacă doresc să călătorească mai departe de limitele propriei comunităţi. Cu toate acestea, locuitorii din Ponorata nu sunt doar victimele indiferenţei şi izolării, ci şi a ostilităţii celorlalţi - ostilitate care se manifestă uneori prin conflicte ocazionale cu autorităţile şi cu locuitorii aşezărilor din jur, susţine sursa citată.
Acum câţiva ani, o crimă a avut loc într -un sat vecin şi, în replică, mai multe case ale romilor au fost incendiate. De asemenea, românii care trăiesc în apropiere dau vina pe romi pentru jafurile care vizează adesea şoferii care călătoresc prin regiune.
România are cea mai mare populaţie de romi din Europa, iar estimările vorbesc despre un număr de până la două milioane de romi, scrie Daily Mail.
Potrivit Daily Mail, în condiţiile în care oficialii români par să-i lase în voia sorţii pe romi, iar vecinii lor le sunt ostili în mod făţiş, nu este de mirare că sute de mii de romi au căutat o viaţă mai bună în străinătate. Potrivit European Roma Rights Centre, se crede că circa jumătate de milion de romi s-au stabilit în Franţa. Rasismul cu care se confruntă în patria lor i-a urmat, iar ostilitatea faţă de romi a contribuit la recenta resuscitare a Frontului Naţional francez.
Românii, inclusiv membrii minorităţii rome din această ţară, vor avea dreptul de anul viitor să circule liber în Marea Britanie, sub auspiciile politicii Uniunii Europene privind libera circulaţie a lucrătorilor. Cu toate acestea, există eforturi pentru a-i ajuta pe romi în patria lor, notează Daily Mail. Într- un efort de a combate analfabetismul, şomajul cronic şi mizeria, care afectează generaţii de romi, un ONG românesc numit 'OvidiuRo' încearcă să înscrie copiii din Ponorata la grădiniţă prin intermediul unui sistem de cupoane oferite ca stimulente părinţilor.
Leslie Hawke, mama actorului american Ethan Hawke, care a venit pentru prima oară în România în timp ce lucra pentru Peace Corps în 2000, a fondat OvidiuRo, împreună cu Maria Gheorghiu. Cele două au vizitat recent satul Ponorata. Cu toate acestea, Viorica Pert, profesoară la şcoala din Ponorata, a declarat că ea şi colegii săi se străduiesc să obţină rezultate cu copiii, în condiţiile în care comunitatea se luptă zilnic să supravieţuiască. 'Mulţi renunţă la şcoală după clasa a V-a, deoarece se căsătoresc sau au alte activităţi', explică ea.