Sfârşitul iminent al regimului lui Chavez dezvăluie relaţiile sale cu traficul de droguri

Preşedintele venezuelean, Hugo Chavez.
Preşedintele venezuelean, Hugo Chavez. (Peter Macdiarmid/Getty Images)

Preşedintele venezuelean a primit timp de mulţi ani rapoarte săptămânale privind traficul de droguri realizat în ţară, desfăşurate sub controlul forţelor armate. Detaliile acestor întâlniri, cu privire la care preşedintele era ţinut la curent de directorul serviciilor de informaţii ale armatei, au fost oferite puternicei Agenţii Antidroguri americană (DEA) de judecătorul venezuelean, care a fugit din ţară, Eladio Aponte. Surse apropiate cazului au oferit aceste informaţii ziarului ABC, care le dezvăluie miercuri într-un articol.

'Un stat narcotraficant', condus de 'narcogenerali', tutelat de însuşi preşedintele Hugo Chávez şi de o justiţie subordonată pentru a proteja aceste operaţiuni, cât şi pentru 'a monta' procese împotriva disidenţilor politici. Aceasta este Venezuela 'chavismului', a cărei realitate este adusă acum la suprafaţă în faţa iminentei destrămări a regimului. Piesa cheie a utilizării acestor tribunale în interesele regimului a fost judecătorul Aponte, iniţial ca procuror militar şi apoi ca responsabil al Sălii penale a Curţii Supreme a ţării. Însă acum cu preşedintele la tratament în Cuba şi responsabili ai securităţii preocupaţi de propria soartă, nimeni nu a băgat de seamă că marele martor al corupţiei chavismului putea fugi din ţară.

Destituit la 20 martie în urma acuzaţiilor lui Walid Makled, un fost cap al drogurilor căzut în dizgraţie, Aponte a venit la birou în ziua destituirii sale pentru a-şi lua lucrurile. Când a ieşit din clădire i-a spus şoferului că se întoarce acasă cu taxiul. A mers cu taxiul 500 de km până în statul Paraguana, unde a angajat un pescar să-l ducă cu barca în insula Aruba. Iar de aici a luat avionul, mai întâi până în Panamá şi apoi în Costa Rica, unde a fost pus sub protecţia DEA. Suspectând că ar putea fi folosit ca ţap ispăşitor în cazul traficantului Makled, procurorul a trimis numeroase documente confidenţiale în afara ţării.

Toate se află în posesia autorităţilor americane. Între care şi o scrisoare compromiţătoare din 2007 în care pe atunci ministrul apărării, generalul Raúl Baduel, îl informa pe Chávez că există 'suficiente elemente care îl implică pe general Henry Rangel, (actualul titular al Apărării) într-un caz de trafic de droguri: un transport de 2,2 tone de cocaină de la gherila columbiană FARC, păstrată în cazarma armatei de la frontiera cu Columbia, fusese interceptată de un convoi militar. Scrisoarea, la care a avut acces ziarul ABC, notează că generalul Rangel era văr cu unul dintre imputaţi: 'Cer respectuos să se deschidă o anchetă şi ca generalul să fie demis din funcţiile sale...'.

Chávez nu a deschis nicio anchetă şi potrivit lui Aponte a făcut totul pentru a muşamaliza cazul. O ingerinţă în treburile justiţiei, de la nivelul preşedinţiei, pe care judecătorul o consideră o practică curentă în regimul lui Chavez. Baduel a plătit îndrăzneala de a dezvălui afacerea cu retragerea din armată câteva luni mai târziu, iar în 2010 a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru corupţie. În schimb, generalul Rangel a fost promovat. Dosarul dă de înţeles, potrivit lui Aponte, că nu era vorba de un incident izolat şi făcea trimitere la o reţea de trafic de droguri condusă de înalţi ofiţeri militari. Aponte este prima persoană care îl implică direct pe Chavez în această afacere, potrivit mărturisilor făcute autorităţilor DEA.

Judecătorul a asigurat că a fost prezent de multe ori când directorul serviciilor de informaţii ale armatei îi prezenta raportul săptămânal preşedintelui despre operaţiunile de trafic de droguri. El asigură că deţine şi probe scrise împotriva lui Diosdado Cabello, preşedintele Parlamentului care este şeful partidului guvernamental şi posibil succesor al lui Chavez în fruntea mişcării. 'Cabello este capul tuturor capilor, pentru că el controlează întreaga infrastructură a spălării banilor', a declarat Aponte, potrvit surselor. În declaraţii acordate postului SoiTV din Miami, el l-a calificat pe generalul Cliver Alcala, care comandă Divizia de Blindate, drept 'ţarul drogurilor' care supraveghează operaţiunile de trafic de droguri în colaborare cu însuşi colonelul Néstor Reverol, şef al Oficiului Naţional Antidroguri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe