Partidul „chavist” (PSUV) se pregăteşte de o Venezuela fără Chavez
alte articole
Cancerul de care suferă Hugo Chavez, preşedintele venezuelan, are un mare impact asupra propriului partid. Liderii Partidului Socialist Unit din Venezuela (PSUV) se pregătesc să înfrunte trei scenarii posibile: să meargă cu un candidat slăbit de boală, să renunţe la Chavez, sau să suspende alegerile din 7 octombrie. Presa locală a informat despre o reuniune cu uşile închise organizată de Comando Carabobo, echipa de campanie 'chavistă', cu cei 23 de şefi regionali ai PSUV - partidul fondat de Chavez - pentru a pune la punct strategia din lunile următoare, notează joi ABC.
Singurul scenariu pe care nu l-au discutat a fost candidatul care l-ar putea înlocui pe Chavez, deşi un sector amplu al 'chavismului' a propus organizarea unor alegeri primare. Wilmar Castro Soteldo, guvernator al statului Portuguesa a fost conducătorul reuniunii: 'Preşedintele are cancer. Nu este puţin lucru şi orice conflict s-ar putea declanşa'. Participanţii s-au privit resemnaţi. 'Trebuie să ne pregătim să nu aibă loc alegeri, pentru că opoziţia atât aşteaptă', a spus Castro. Dar propunerea sa de a boicota cele şase state dominate de opoziţie nu a fost aplaudată.
Potrivit ziarului El Nacional, şefii de campanie nu se aşteptau la asemenea cuvinte pentru că de la Palatul Miraflores se insistă că Chávez este bine şi 'se recuperează satisfăcător', exprimându-se încrederea că va câştiga alegerile din octombrie.
Castro Soteldo a informat că în cadrul echipei de campanie s-a activat un comando 'antilovitură' condus de preşedintele PSUV, de membrii conducerii naţionale şi de alţii, ale căror nume nu le-a menţionat fiind 'secret de stat'.
El a subliniat că 'sarcina lor cea mai mare este de a garanta cât mai puţine eforturi liderului lor. Până acum răspunsul nostru a fost reactiv, fără arme strategice pentru a înfrunta o campanie mediatică care ne acuză că suntem un stat eşuat şi un 'narcostat'. Nu putem să nu gândim că suntem victimele unor maşinaţiuni şi scenarii criminale', a spus el.
Liderul PSUV l-a citat în acest pe generalul Moreno sau pe fostul procuror militar Eladio Aponte Aponte, care a fugit în SUA unde a făcut dezvăluiri despre cazuri de corupţie la cel mai înalt nivel al statului. Magistratul este în prezent martor protejat al DEA. Dezvăluirile sale îi implică pe preşedintele Republicii, pe miniştri sau oficiali ai comandamentului militar, în cazuri de corupţie judiciară şi în trafic de droguri.
Prima membră a opoziţiei care a luat notă de acest caz a fost deputata Maria Corina Machado. Ea a respins astfel acordul de condamnare unanimă, orchestrată de majoritatea chavistă în Parlamento, a fostului procuror Eladio Aponte Aponte pentru 'infamiile ' şi trădarea sa de ţară. 'Ilustrează o descompunere a instituţiilor şi a multor funcţionari ai săi. Ţara are nevoie cu disperare de puncte de repere etice care să fie mai presus de partidele politice'.
'Nu s-a mai auzit vreo mărturisire precum cea făcută de fostul procuror militar. Dacă ceea ce spune este adevărat, ne aflăm într-adevăr în faţa unui 'narcostat'. Un guvern serios şi responsabil ar da explicaţii şi ar deschide o anchetă. Dar nu am nicio speranţă că parlamentul va investiga vreodată cele spuse de Aponte', a conchis ea.