"Serviciile secrete" dau cu subsemnatul la DNA
alte articole
Un nou nume greu a fost audiat astăzi la DNA în dosarul "Mită la Hidroelectrica". Fostul şef al SRI Virgil Măgureanu s-a prezentat astăzi în faţa procurorilor anticorupţie, pentru a răspunde la întrebări legate de neregulile semnalate la Hidroelectrica, unde doi înalt funcţionari s-ar fi lăsat mituiţi de o firmă de "băieţi deştepţi" ce încercau să cumpere energie electrică la preţuri dezavantajoase pentru statul român.
Ajuns la DNA, Virgil Măgureanu, a afişat "discreţia" caracteristică serviciilor secrete pe care le-a condus cândva şi a refuzat să dea presei informaţii despre motivul convocării sale. Măgureanu a precizat doar că are calitatea de martor într-un dosar al procurorilor anticorupţie şi că, în rest, "este prematur să discutăm acum aceste chestiuni".
Surse judiciare au precizat, pentru mediafax că fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu ar fi cel care l-a recomandat pe Ioan Mihăilă, arestat în dosarul Hidroelectrica, actualului ministru delegat pentru Energie, Constantin Nită.
În cursul zilei de astăzi la sediul DNA s-a prezentat şi Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean - fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţiei Internă (DGIPI) din Ministerul Afacerilor Interne, informează mediafax.
Ca şi Măgureanu, Ardelean a fost audiat tot în calitate de martor în acest dosar.
Potrivit surselor citate, Alin Ardelean ar fi asociat al omului de afaceri Rareş Criste - administrator al firmei Energon Power & Gas din Cluj, care, conform declaraţiilor din dosar, ar fi oferit sume foarte mari de bani drept mită unor membrii în Consiliul Director şi în Consililul de Supraveghere Hidroelectrica, pentru a îi favoriza obţinerea unui contract pentru cumpărarea de energie ieftină de la Hidroelectrica.
Rareş Criste a fost audiat luni şi el la DNA.
Dosarul Hidroelectrica
Procurorii au declanşat cercetări la Hidroelectrica după ce Remus Vulpescu, consilier al Ministrului de finanţe Daniel Chiţoiu, s-a fi dus personal la sediul DNA pentru a denunţa că i s-a propus o mită în valoare de 1.400.000 de euro, pentru a vota în favoarea unui contract preferenţial între Hidroelectrica şi compania Energon Power&Gas, în valoare de 260 milioane euro. Contractul pentru care se cerea votul lui Vulpescu dezavantaja statul român, precizează DNA.
Potrivit procurorilor DNA, în octombrie 2013, Ioan Mihăilă (despre care sursele mediafax precizează că i-a fost introdus ministrului energiei Nită de Virgil Măgureanu) a promis unui alt membru din acelaşi Consiliu (Remus Vulpescu) suma de 1.400.000 euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea sarcinilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica S.A a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7 milioane de megawatti (MWh) la un preţ preferenţial de 165 de lei/MWh faţă de 175 de lei/MWh, cât este preţul mediu al pieţei, în condiţii defavorabile pentru societatea de stat, potrivit unui comunicat remis de DNA.
La sesizarea DNA, tribunalul Bucureşti a decis în 24 octombrie arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Eugen Brădean, director de trading Hidroelectrica şi a lui Ioan Mihăilă, consilier al ministrului Niţă, sub acuzaţiile de dare şi respectiv complicitate la luare de mită şi la dare de mită.
Decizia a fost contestată de cei doi la Curtea de Apel Bucureşti, care a decis însă menţinerea măsurii preventive.
Din investigaţiile DNA a rezultat că Eugen Brădean l-a abordat pe holurile instituţiei pe Remus Vulpescu, căruia i-a spus că ar putea primi între 500.000 şi un milion de euro de la nişte "parteneri", dacă va sprijini acordarea de contracte de vânzare a energiei electrice unei firme.
Brădean i-a dezvăluit lui Vulpescu că societate respectivă este Energon Power & Gas din Cluj şi că pe statul acestora de plată se regăsesc încă trei-patru persoane ce urmează să primească bani, fără a dezvălui identitatea acestora şi suma pentru fiecare.
Pentru a îi demonstra lui Vulpescu că nu se joacă cu vorbele, Brădean a acceptat să plătească un avans de 20 la sută, respectiv aproximativ 200.000 de euro, declarând că poate chiar negocia cu plătitorul un avans mai serios, de 35 la sută.
În ciuda banilor pe care Energon Power&Gas era dispusă să îi cheltuie, finalmente contractul între Hidroelectrica şi firma administrată de Rareş Criste nu s-a mai semnat.
Conform actului constitutiv al Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliul de Supraveghere şi Directorat.
Contractele mari, pentru cantităţi ce depăşesc 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Mihăilă Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte şi Brădean Eugen, au mai arătat procurorii DNA.
Directoratul Hidroelectrica a respins păguboasa propunere a lui Criste cu trei voturi "împotrivă", o abţinere şi un vot "pentru" considerându-se ca un asemenea contract nu poate fi încheiat, pentru că ar genera pierderi semnificative pentru companie.
"În data de 22 octombrie 2013, directoratul Hidroelectrica, la solicitarea unuia dintre cei cinci membri, a luat în discuţie propunerea cu privire la avizarea participării Hidroelectrica cu o ofertă de vânzare, la cererea de cumpărare iniţiată pe bursa de energie OPCOM-PCCB de către Energon Power&Gas (ENG ON 003) pentru cantitatea de energie de 7.012.800 MWh, cu livrare în perioada 2014-2017, la preţul de 165 RON/MWh (inclusiv TG)", arăta Hidrolectrica, într-un comunicat de presă.
Hidroelectrica nu a menţionat în comunicat cum a votat fiecare dintre membrii directoratului. Din directoratul Hidroelectrica fac parte Mihail Stănculescu, Aurel Cocoş, Eugen Brădean, Mihai Teleanu şi Ovidiu Agliceru.
Consiliul de Supraveghere al Hidrolectrica este format din Remus Borza, Ioan Mihăilă, Remus Vulpescu, Mihai Groşan, Oana Truţă, Elena Popescu şi Gabriela Sandu.