Italia: Închisoare pe viaţă pentru Alfred Stork, fostul nazist care a masacrat ofiţeri
alte articole
Verdictul este închisoare pe viaţă pentru Alfred Stork, fostul nazist în vârstă de 90 de ani care a mărturisit că a luat parte la executarea ofiţerilor din Divizia Acqui din Cefalonia, în Italia, în septembrie 1943. Sentinţa a fost dată de Tribunalul Militar din Roma, secţiunea a doua, condusă de Antonio Lepore, unde s-a încheiat procesul fostului caporal nazist care acum locuieşte în Germania, în Kippenheim.
"Confortabil acasă” - Fostul caporal major Stork „nu a avut curajul să-şi recunoască în mod ferm vina, rămânând confortabil acasă în Germania", a declarat procurorul militar Marco De Paolis care a listat multe mărturii ce demonstrau că Stork este unul dintre cei "care au împuşcat întregul personal de la Acqui", în septembrie 1943. Hotărârea Tribunalului Militar este prima hotărâre care a fost emisă în Italia privind masacrul de la Cefalonia. Până acum, de fapt, procedurile anterioare s-au încheiat ori prin arhivare ori pentru decesul acuzatului, ca în cazul mareşalului Otmar Mühlhäuser.
Recunoaşterea - Alfred Stork, fostul caporal de la Vânătorii de munte (Gebirsgjager ), interogat cu opt ani în urmă de către procurorii germani, a recunoscut că a făcut parte din unul din plutoanele de execuţii active în imediata apropiere a aşa-numitei „Căsuţa Roşie”, pe 24 septembrie. "Ni s-a spus că trebuie să omorâm italieni consideraţi trădători", a declarat el. La „Căsuţa Roşie” au fost executaţi 129 de ofiţeri (alţii şapte au fost ucişi în ziua următoare în represalii) de către două plutoane.
73 de oficiali – Plutonul lui Stork, a tras din zori până după-amiază omorând 73 de ofiţeri, aşa cum a declarat el însuşi. În acea mărturie făcută în Germania, Stork a adăugat, de asemenea, detalii teribile: "Cadavrele au fost îngrămădite într-un teanc imens unul peste altul ... Mai întâi i-am controlat luându-le ceasurile, în buzunare le-am găsit fotografii de femei şi copii, frumoşi copii...".
Corpuri sângerânde - Marcella De Negri - fiica unuia dintre cei ucişi, Francis - , una dintre reclamantele din procesul civil, a descris faptele violente : "Această scotocire în corpurile încă sângerânde, în buzunarele de la hainele descheiate (cărora le-au fost eliminati nasturii ce ar fi putut devia gloantele) pentru a le lua bunurile de valoare şi a ţine în mâinile lor fotografii ale copiilor "frumoşi" şi ale femeilor care nu vor mai vedea niciodată pe cei dragi masacraţi, m-a convins să fac parte dintre reclamanţi".
Prima hotărâre istorică - Satisfacţie pentru avocatul statului Luca Ventrelli: "A mers aşa cum trebuia să meargă, aceasta este prima hotărâre judecătorească în masacrul de la Cefalonia". Procurorul De Polis adaugă: "De fapt, după Nuremberg, este prima din Europa în cazul Cefalonia". De Paolis are alte cazuri ca acesta la care lucrează şi se referă la masacrele naziste din Grecia, în Kos şi Leros, dar, de asemenea, în Albania. Un alt dosar este deschis, şi se referă la masacrul de la Domenikon, un sat din Grecia internă, unde toţi bărbaţii adulţi din satul Domenikon au fost ucişi de către soldaţii italieni, la 17 februarie 1943. Este vorba de 150 de victime.