Printre victimele accidentului aviatic din Ucraina nu se regăsesc cetăţeni români

Rămăşite ale zborului MH17, doborât pe 17 iulie 2014 deasupra Ucrainei. 295 de victime
Rămăşite ale zborului MH17, doborât pe 17 iulie 2014 deasupra Ucrainei. 295 de victime (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

Printre cele 298 de victime aflate la bordul aeronavei Boeing 777 prăbuşită joi în Ucraina nu se regăsesc cetăţeni români, informează vineri dimineaţa Ministerul Afacerilor de Externe.

"Ministerul Afacerilor Externe al României informează că, în urma verificărilor întreprinse de Celula de criză, de la momentul convocării acesteia la nivelul Centralei MAE şi până în acest moment – nu se confirmă prezenţa niciunui cetăţean de naţionalitate română pe lista pasagerilor aeronavei de linie "Boeing 777" aparţinând companiei „Malaysia Airlines” care efectua zborul MH17 pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur şi care s-a prăbuşit în estul Ucrainei." informează MAE, ca urmare a tragediei aviatice produsă joi.

"Celula de criză de la nivelul Centralei MAE împreună cu misiunile diplomatice la Haga, Kuala Lumpur şi Kiev rămân în legătură permanentă cu oficialităţile locale până la confirmarea listei finale a pasagerilor", mai precizează MAE, într-un comunicat de presă remis Epoch Times,

Reamintim că joi, 17 iulie, zborul MH 17, respectiv un avion Boeing 777 aparţinând Malaysia Airlines ce efectua cursa Amsterdam - Kuala Lumpur s-a prăbuşit pe teritoriul Ucrainei, la circa 60 de kilometri de graniţa cu Rusia. Toţi cei 295 de oameni aflaţi la bordul avionului şi-au pierdut viaţa.

Deşi oficial nu se ştiu cauzele accidentului, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că avionul "a fost doborât" iar Wall Street (citat de Hotnews) susţinea că serviciile secrete americane ar fi confirmat că o rachetă sol-aer a fost trasă către avionul malaezian, originea acesteia fiind necunoscută.

De asemenea, serviciile secrete ucrainene au dat publicităţii un videoclip din care, în opinia lor, reiese că avionul ar fi fost doborât de separatişti pro-ruşi care au crezut că este vorba de un avion militar. Autorităţile ucrainene se plâng că nu au acces în zona în care s-a prăbuşit avionul pentru a recupera cadavrele. Liderul regiuni Donetsk a declarat că este pregătit să declare un armistiţiu temporar pentru ca trupurile victimelor să fie ridicate.

La rândul său, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, încearcă să plaseze răspunderea la ucraineni: "Statul pe teritoriul căruia s-a întâmplat acest lucru poartă răspunderea pentru teribila tragedie", a afirmat liderul rus.

Potrivit presei, în avion se aflau 154 de olandezi, 47 de cetăţenie încă necunoscută, 27 australieni, 23 malaezieni, 11 indonezieni, 6 britanici, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi, 1 canadian. Nu există supravieţuitori.

Un alt Boeing 777, aparţinând aceleiaşi „Malaysia Airlines” a dispărut fără urmă la începutul lunii martie 2014, nefiind găsit nici acum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne