150 de ani de la înfiinţarea Senatului. Omul nr. doi în stat, care nu reprezintă pe nimeni, îl exclude pe Băsescu

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Decizia preşedintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu de a nu-l invita pe şeful statului Traian Băsescu la aniversarea a 150 de ani de activitate a Senatului „pentru a nu crea un moment penibil” rămâne bătută în cuie. Conducerea Senatului a stabilit, luni, că această decizie îi revine exclusiv preşedintelui instituţiei, care, la rândul său, a reiterat faptul că nu-l va invita pe Traian Băsescu.

„Grupul parlamentar PDL a transmis o scrisoare Biroului Permanent în legătură cu invitarea preşedintelui Traian Băsescu la această sesiune solemnă. La discuţiile care au avut loc pe marginea acestei scrisori, a răspuns domnul preşedinte Tăriceanu, argumentând motivele pentru care domnia să nu a făcut această invitaţie. Solicitarea grupului PDL s-a supus la vot şi s-a aprobat cu şase voturi „pentru” şi două voturi „împotrivă” ca în această problemă decizia să aparţină exclusiv preşedintelui Senatului, care, de altfel, a şi semnat toate invitaţiile care au fost înaintate până acum pentru participanţii la această sesiune solemnă”, a declarat vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu, la finalul şedinţei Biroului Permanent de luni.

Întrebat la finalul şedinţei dacă s-a răzgândit cu privire la invitarea preşedintelui la evenimentul de marţi, Tăriceanu a replicat: „Biroul Permanent al Senatului m-a mandatat să fiu eu cel care stabileşte asupra componenţei listei persoanelor invitate şi decizia pe care am anunţat-o cu o săptămână în urmă în acest fel a rămas în continuare valabilă. Deci, nu s-a schimbat nimic”.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a afirmat, miercuri, că nu l-a invitat pe preşedintele Traian Băsescu la evenimentele organizate cu ocazia aniversării a 150 de ani de activitate a Senatului pentru a nu crea un moment penibil.

„Nu vreau să creăm un moment penibil, ţinând cont că preşedintele României a militat constant pentru un Parlament unicameral, deci desfiinţarea Senatului, iar la festivitatea din ziua de 17 iunie se va vorbi cu precădere nu numai despre tradiţia Senatului, ci şi despre rolul Senatului în perspectiva următorilor ani”, a menţionat Tăriceanu.

Dumitru Oprea, liderul Grupului PDL din Senat, a solicitat miercuri un vot pentru ca plenul să decidă dacă preşedintele Traian Băsescu poate participa la aniversarea Senatului, dar cererea să nu a fost supusă votului, iar şedinţa de plen a fost suspendată. Ulterior, acesta a informat că democrat-liberalii au cerut convocarea unui nou Birou Permanent în vederea discutării acestui subiect, însă încercarea de convocare a unei şedinţe a eşuat, în condiţiile în care ora reuniunii a fost incertă, iar Călin Popescu Tăriceanu, care a convocat-o, a lipsit, ca şi majoritatea membrilor Biroului Permanent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne