Senatul american îl achită pe Trump de acuzaţiile democraţilor

Preşedintele american Donald Trump (Chip Somodevilla/Getty Images)
A.P.
06.02.2020

Preşedintele Donald Trump a fost achitat, miercuri, în Senat, de acuzaţiile pe care i le-au adus democraţii americani, care au încercat să-l demită pentru un abuz de putere comis în legătură cu Ucraina.

Partidul Democrat a forţat demiterea lui Donald Trump în Camera Reprezentanţilor pentru că ar fi blocat temporar un ajutor de câteva sute de milioane de dolari pentru Ucraina, votat de Congres - cerându-i în schimb omologului său ucrainean Volodimir Zelenski să redeschidă o anchetă asupra companiei de energie Burisma şi mai ales împotriva afacerilor dubioase făcute de fostul vicepreşedinte american Joe Biden şi a fiului său Hunter în Ucraina.

Joe Biden este principalul contracandidat împotriva lui Trump la prezidenţialele de anul acesta. Biden este acuzat că ar fi cerut destituirea procurorului general ucrainean care încerca la acel moment să deschidă o anchetă asupra companiei Burisma, unde Hunter Biden primise un loc în Consiliul de administraţie.

Demiterea lui Donald Trump cu două capete de acuzare - abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului - reuşită în Camera controlată de democraţi, s-a împotmolit în Senatul majoritar republican.

Senatul a votat cu 52-48 pentru a-l achita de abuzul de putere. Senatorul republican Mitt Romney s-a alăturat democraţilor votând pentru demitere. Niciun democrat nu a votat achitarea.

Senatul a votat apoi cu 53-47 pentru a-l achita de obstrucţionarea Congresului prin blocarea martorilor şi a documentelor propuse de Cameră. O condamnare pentru oricare dintre capete l-ar fi demis pe Trump şi l-ar fi adus pe vicepreşedintele Mike Pence la cârma Statelor Unite.

Romney s-a alăturat celorlalţi senatori republicani votând pentru achitarea în cadrul acuzaţiei de obstrucţionare. Niciun democrat nu a votat achitarea.

Pe Twitter după vot, preşedintele a postat un videoclip care arată semnele campaniei Trump pentru viitoarele alegeri din 2024 şi se încheie cu „Trump 4EVA.” Constituţia Statelor Unite prevede că un preşedinte poate fi ales numai pentru două mandate de patru ani.

De-a lungul procesului demiterii, Trump şi aliaţii săi republicani şi-au menţinut atacurile asupra integrităţii lui Biden. În primul dintre alegerile interne care îl vor desemna pe contracandidatul lui Trump, Biden s-a plasat al patrulea în Iowa, potrivit rezultatelor incomplete de la votul de luni.

Democraţii şi-au exprimat îngrijorarea că achitarea ar încuraja şi mai mult un preşedinte care contestă deja normele politice.

Partidul Democrat, care a lansat o campanie cuprinzătoare de presă împotriva lui Donald Trump imediat după victoria sa în alegeri în 2016, l-a descris pe preşedinte ca fiind o ameninţare pentru democraţia americană şi un demagog care a acţionat ilegal şi a arătat dispreţ pentru puterile Congresului şi ale altor instituţii.

Procesul demiterii în Senat a început oficial pe 16 ianuarie. Senatul a votat vineri cu 51-49 pentru respingerea propunerii democraţilor de a chema martori precum fostul consilier al securităţii naţionale a lui Trump, John Bolton.

În procesele anterioare de demitere a unui preşedinte, Andrew Johnson a fost achitat în 1868 în urma războiului civil american şi Bill Clinton a fost achitat în 1999 de acuzaţiile generate de un scandal sexual.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor