China şi SUA semnează acordul Faza 1. Victorie politică, fără mize

Donald Trump, Liu He, la Casa Albă, semnând acordul comercial dintre SUA şi China, Faza 1 (Mark Wilson / Getty Images)
Andrei Popescu
16.01.2020

China va impulsiona achiziţiile de bunuri şi servicii americane cu 200 de miliarde USD pe următorii doi ani, în schimbul ridicării unor tarife în cadrul acordului comercial Faza 1, semnat de cele mai mari două economii ale lumii. Se speră că evoluţia va detensiona o perioadă de război comercial din ultimele 18 luni, care a dăunat creşterii globale.

Indicii cheie ai pieţei bursiere mondiale au urcat la niveluri maxime după ce acordul a fost semnat miercuri la Washington, dar ulterior piaţa a revenit pe fondul temerilor că este posibil ca noul acord să nu relaxeze tensiunile comerciale acumulate, numeroase probleme spinoase rămânând încă nerezolvate.

Deşi a recunoscut necesitatea unor negocieri ulterioare cu China pentru a rezolva o serie de alte probleme, preşedintele Donald Trump a salutat acordul ca un câştig pentru economia SUA şi politicile comerciale ale administraţiei sale.

„Împreună, îndreptăm greşelile trecutului şi oferim un viitor de justiţie şi securitate economică pentru lucrătorii, fermierii şi familiile americane”, a declarat Trump miercuri în timpul adresei sale la Casa Albă, alături de oficialii americani şi chinezi.

Vicepremierul chinez Liu He a citit o scrisoare a preşedintelui Xi Jinping în care liderul chinez a lăudat acordul ca un semn că cele două ţări îşi pot rezolva diferenţele prin dialog.

Elementul central al acordului este un angajament al Chinei de a achiziţiona cel puţin o valoare suplimentară de 200 de miliarde USD de produse agricole din SUA şi alte bunuri şi servicii pe parcursul a doi ani, peste o valoare de bază de 186 miliarde USD în achiziţii în 2017, a declarat Casa Albă.

Angajamentele includ 54 de miliarde USD în achiziţii suplimentare de energie, 78 miliarde USD în achiziţii suplimentare în manufacturing, 32 miliarde USD mai mult în produse agricole şi 38 miliarde USD servicii, conform documentelor prezentate de Casa Albă şi Ministerul Finanţelor din China.

Negociatorul chinez a afirmat că, companiile chineze vor cumpăra anual 40 de miliarde USD în produse agricole americane în următorii doi ani „în funcţie de condiţiile de piaţă”, care pot stabili calendarul achiziţiilor într-un an dat.

Beijingul s-a angajat să achiziţioneze bunuri agricole din Statele Unite şi a încheiat noi contracte de soia cu Brazilia de la începutul războiului comercial.

Ulterior, Liu a declarat că acordul nu va afecta „interesele terţilor”, aparent referindu-se la tranzacţiile încheiate cu alţi furnizori de bunuri agricole - în special UE şi America Latină, pe fondul temerilor că Beijing-ul nu poate susţine cheltuielile la care s-a angajat şi va trebui să taie importurile cu terţi.

Companiile chineze vor importa mărfuri agricole americane "în funcţie de nevoile consumatorilor" şi de cererea şi oferta pe piaţă, a declarat Liu reporterilor, potrivit CCTV, o declaraţie suficient de vagă pentru a permite amplu spaţiu de manevră pentru partea chineză, care a mai făcut asemenea promisiuni în trecut, fără să aibă intenţia de a le respecta.

Trump, care a adoptat o politică „America First” care vizează reechilibrarea comerţului global în favoarea companiilor şi lucrătorilor din SUA, a declarat că Beijingul a luat măsuri pentru a înfrunta problema bunurilor piratate sau contrafăcute şi a declarat că acordul include o protecţie puternică a drepturilor de proprietate intelectuală.

Furtul proprietăţii intelectuale precum şi campania de furturi tehnologice organizate de partidul-stat din China au mai fost abordate de preşedinţii americani în trecut, care, însă nu au reuşit să obţină de la liderii comunişti decât promisiuni.

Insistenţa Washingtonului asupra mecanismelor de aplicare „cu pedepse adevărate” ar putea distruge acordul în cazul în care tarifele sunt reimpuse pentru nerespectarea clauzelor asumate de partea chineză.

Purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a declarat într-un comunicat că strategia lui Trump privind China a „provocat daune profunde şi pe termen lung agriculturii americane şi a zguduit economia noastră în schimbul mai multor promisiuni pe care Beijingul le-a încălcat de ani buni”.

Anterior, consilierul economic al Casei Albe, Larry Kudlow, a declarat pentru Fox News, că acordul ar adăuga 0,5 puncte procentuale creşterii brute a produsului intern din SUA atât în ​​2020 cât şi în 2021.

Acordul a prezentat noi câştiguri pentru companiile americane care doresc să acceseze sectorul financiar al Chinei în valoare de 40 de miliarde de dolari, dar multe dintre schimbări erau deja în lucru, Beijing intensificând ritmul de deschidere în ultimul an.

Banca centrală a Chinei a declarat că instituţiile financiare chineze sunt complet capabile să facă faţă concurenţei externe şi că va consolida supravegherea financiară odată cu eliberarea sectorului.

Acordul din Faza 1 a anulat tarifele planificate de SUA asupra telefoanelor mobile, jucăriilor şi computerelor laptop fabricate în China şi a redus la jumătate tariful (la 7,5%, volum de aproximativ 120 de miliarde USD) pentru alte bunuri chinezeşti, inclusiv televizoare cu ecran plat, căşti Bluetooth şi încălţăminte.

Dar acordul va abandona tarifele de 25% pentru o valoare de 250 de miliarde USD vizând bunuri şi componente industriale chineze utilizate de producătorii americani şi tarifele punitive ale Chinei pentru mărfuri din SUA în valoare de 100 de miliarde USD.

Trump, care a prezentat acordul de Faza 1 ca pilon al campaniei sale prezidenţiale pentru alegerile din 2020, a declarat că va fi de acord să elimine tarifele rămase în cazul în care cele două părţi vor negocia un acord „Faza 2”.

„Am început deja discuţiile cu privire la un acord de Faza 2”, a declarat vicepreşedintele Mike Pence într-un interviu Fox Business Network, deşi detaliile au rămas neclare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor