Camera Reprezentanţilor încearcă să blocheze loviturile viitoare ale lui Trump împotriva Iranului

Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american.
Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american. (Karen Bleier/AFP/Getty Images)

În timp ce atenţia Congresului este concentrată în principal în Senat, unde are loc procesul de hotărâre a demiterii lui Donald Trump, Congresul a găsit timp pentru a avansa câteva proiecte legate de potenţialele conflicte punctuale dintre SUA şi Iran, acestea urmând să aibă loc săptămâna viitoare.

Două voturi sunt planificate în Cameră, joi. Unul interzice orice finanţare pentru un război în Iran fără autorizarea Congresului. Cel de-al doilea va încerca să dezvăluie Autorizaţia de utilizare a forţei militare din 2002 (AUMF).

AUMF a fost menit să autorizeze invazia şi ocuparea Irakului din 2003. Cu guvernul Hussein plecat demult, mulţi au pus sub semnul întrebării relevanţa AUMF, deşi administraţia a susţinut uneori că autorizează alte războaie, inclusiv acţiuni militare împotriva ISIS în „Siria sau în altă parte”.

Voturile sunt considerate nu doar o critică a acţiunii unilaterale a lui Trump împotriva Iranului, ci o victorie a democraţilor din Cameră, care au petrecut ani întregi căutând să impună limite asupra autorităţii prezidenţiale.

În timp ce AUMF Irak nu are legătură directă cu un posibil război din Iran, abrogarea acestuia ar da multe puteri Congresului, reafirmându-i puterea de a declanşa război şi subliniind că autorizaţiile nu vor fi deschise după ce războiul s-a încheiat, astfel că autorizaţiile nu vor mai putea fi permise la nesfârşit pentru alte operaţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe