Benny Ganz promite că va anexa Valea Iordanului dacă va câştiga în alegeri
alte articole
Candidaţii în cea de-a treia rundă de alegeri parlamentare din Israel încearcă să convingă electoratul - astfel că preşedintele partidului centrist Albastru-Alb, Benny Ganz, contracandidat al premierului Benjamin Netanyahu, a generat, marţi, controverse făcând o declaraţie şocantă potrivit căreia va anexa Valea Iordaniei dacă va deveni prim-ministru după următoarele alegeri.
Ganz a emis afirmaţia în timp ce efectua un tur al regiunii, care se află la marginea estică a Cisiordaniei ocupate şi care constituie aproximativ 20% din teritoriul "palestinian".
Ganz a numit zona „o parte inseparabilă a statului Israel” şi „zid de apărare estic în orice scenariu viitor” pentru statul evreu.
Dar politicienii de dreapta, în special cel mai mare rival al său, prim-ministrul Benjamin Netanyahu, au ridiculizat afirmaţia, spunând că toată lumea înţelege despre ce este vorba în declaraţie, anume promisiuni goale, disperate, menite să atragă electoratul pentru a ieşi din impasul politic în care Israelul se zbate de aproximativ un an.
Ganz a promis că „după alegeri, vom aplica suveranitatea [israeliană] asupra Văii Iordaniei [şi] vom face acest lucru într-un mod convenit la nivel naţional şi în coordonare cu comunitatea internaţională.”
În cadrul alianţei politice a principalelor partide majoritare arabe (care era considerată oarecum apropiată de partidul lui Ganz), declaraţia a fost criticată ca iresponsabilă şi distructivă pentru democraţie.
Grupul de partide arabe, numit Lista comună, a numit-o „o tentativă patetică de a strânge câteva voturi pe dreapta” şi a remarcat că orice încercare a Israelului de a anexa Valea Iordaniei ar „distruge orice şansă de democraţie şi pace”.
Netanyahu a făcut eforturi pentru a ridiculiza afirmaţia, sau pentru a-şi presa rivalul să înceapă imediat iniţiativa controversată, îndemnându-l pe Ganz să treacă imediat anexarea prin Knesset.
„Benny, aştept răspunsul tău până în seara asta, cu excepţia cazului în care Ahmad Tibi [deputat al Listei Comune n.r. ] te blochează”, a declarat Netanyahu.
Ganz a revenit pe Twitter, deschizând un război al declaraţiilor, făcând referire la procesele penale în care este învinuit Netanyahu: „Mai întâi să discutăm imunitatea ta, mai târziu vom reuşi să revendicăm suveranitatea [în Valea Iordaniei]”, a scris el.
O astfel de mişcare s-ar dovedi explozivă atât pe terenul palestinienilor, cât şi al statelor arabe din jur şi în cadrul politicii internaţionale.
Sprijinul potenţial al SUA în aceste probleme ar putea avea un impact uriaş asupra alegerilor din martie. Mai multe rapoarte recente au sugerat că administraţia Trump urmează să publice mult-aşteptatul „plan de pace al lui Trump pentru Orientul Mijlociu” chiar înainte de alegerile israeliene.
Partidul Albastru-Alb a declarat recent că o astfel de acţiune ar constitui o „ingerinţă” în alegeri, mai ales având în vedere că se estimează că administraţia SUA îi va oferi lui Netanyahu un avantaj major, având în vedere că există mari şanse ca propunerile lui Trump să se alinieze viziunii premierului israelian, care s-a lăudat deja de numeroase ori cu legăturile sale la Washington.